С последните си действия, САЩ се опитват да ограничат развитието

...
С последните си действия, САЩ се опитват да ограничат развитието
Коментари Харесай

САЩ не изключват опасността от нови нападения от хутите в Йемен

С последните си дейности, Съединени американски щати се пробват да лимитират развиването на по-мащабна война в Близкия изток. Подкрепяните от Иран сили в района обаче са решени да продължат офанзивите си против западните ползи, написа Voice of America, представена от Нова тв.

Дори откакто водена от Съединени американски щати коалиция нанесе сполучливи удари по 36 цели на хутите в Йемен, Америка не може да изключи заплахата от нови набези от тяхна страна или от подкрепяни от Иран милиции. Думите са на съветника по националната сигурност Джейк Съливан в предаването " Тази седмица " по американската телевизия ABC.

" Основната цел на ударите беше да понижим силите на подкрепяните от Иран милиции в Ирак и Сирия, които нападат нашите сили, както и на хутите, които не престават да заплашват корабоплаването в Червено море. Смятаме, че те имаха добър резултат за понижаване на силите на милициите и на хутите. Ако е належащо, ще продължим да действаме ", сподели Съливан.

Хутите обаче дадоха обещание да продължат военните си интервенции, които съгласно тях са в отговор на войната на Израел против „ Хамас ”. По данни на ръководеното от групировката Министерство на здравеопазването, в Газа са починали над 27 000 палестинци, а повече от 66 000 са ранени.

Военната акция на Израел стартира в отговор на нахлуването на терористите от „ Хамас ” на израелска територия на 7 октомври. При това нахлуване бяха убити към 1200 израелци, а други 240 бяха пленени. Преди дни израелският министър-председател Бенямин Нетаняху съобщи, че до момента са свалени 17 от 24 батальона на „ Хамас ”.

" Повечето от останалите батальони се намират в южната част на Ивицата Газа, както и в град Рафах, ние ще се погрижим и за тях ", изясни Нетаняху.

С ново посещаване на държавния секретар на Съединени американски щати - Антъни Блинкен, Америка ускорява напъните си за дипломатическо решение на спора. В ход е и многостепенно предложение за продължителни паузи на бойните дейности и освобождение на заложници в подмяна на палестински пандизчии.

Съливан означи, че договорката не е планувана и не може да бъде показан график. Забележките му пристигнаха, откакто Организация на обединените нации неотдавна предизвести, че граничната зона Рафах се трансформира в " тенджера под налягане на отчаянието за разселените палестинци в Газа ", напомня Voice of America.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР