С последните промени в Закона за Енергетика небитовите потребители на

...
С последните промени в Закона за Енергетика небитовите потребители на
Коментари Харесай

Какви ще са цените на тока през следващите 12 месеца?

С последните промени в Закона за Енергетика небитовите консуматори на ниско напрежение ще би трябвало да изоставен контролирания пазар и да сключат контракти с нови снабдители на електрическа сила до края на месец септември 2020 година
Това ще докара до смяна на един от детайлите на сметката им, а точно – на цената за сила (обикновено до момента изчислявана по закрепена дневна и нощна тарифа), която ще бъде предмет на свободно договаряне.
Останалите детайли остават същите – това са цени за достъп и транспорт през електропреносната и електроразпределителната мрежа и цена отговорности към обществото, които са контролирани и се дефинират от КЕВР. И най-после, не би трябвало да се не помни и Данък добавена стойност и данък в крайната сметка, написа в собствен разбор Институтът за енергиен мениджмънт.
Връзката цени на едро – цени на дребно на силата
Доставчиците/търговците на електрическа сила на дребно образуват личен портфейл от сила, обезпечена от свободния пазар по цени на едро. Портфейлът на търговците всекидневно се състои от подписани фючърсни контракти за доставка на сила и на закупени количества електрическа енергия от борсата - пазар " ден напред " и пазар " в границите на деня ". Целта на всеки от тях е посредством композиция от дълготрайни и краткосрочни артикули да балансира количествените и ценови опасности и да предложи атрактивни конкурентни предложения на съответна целева потребителска група.
Борсовите цени, най към този момент цените на пазарите " ден напред ", са волатилни и реагират неотложно на краткосрочни трендове и инцидентни събития. Практиката демонстрира, че по-голямата част от силата се обезпечава чрез двустранни контракти, при които доставчиците на сила подписват покупко-продажби за по-дълги времеви интервали с оглед точно да бъде понижен риска от непредвидимостта на пазарите " ден напред ".
От количествените и ценови характерности на портфейла на търговците на дребно зависи какви ще са техните ценови оферти към евентуалните клиенти. За крайните клиенти/потребители точно предложенията на търговците съставляват директен интерес. Пазарът на едро остава за тях значително чужд и незанимателен.
Доколкото обаче цените на дребно съставляват функционалност от цените на едро, познаването на техните специфики и проекции може да подкрепи крайните консуматори при подбора на най-изгодната оферта и ще ги защищити от неудачен избор на изглеждащи атрактивно, само че нереалистични предложения.
Кога токът е безценен и по кое време на ниска цена и какъв брой ще коства в идващите месеци, четете в Expert.bg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР