С последните промени в Наредба № Н-18/2006 г. се предлага

...
С последните промени в Наредба № Н-18/2006 г. се предлага
Коментари Харесай

Касовите бележки при пазаруване онлайн вече могат да не са от фискално устройство

 С последните промени в Наредба № Н-18/2006 година се предлага различна опция за вписване и отчитане на онлайн продажбите, осъществявани от електронните магазини. Лицата, приемащи неприсъствени заплащания с дебитни или кредитни карти вместо да издават фискален бон или систематичен бон ще имат опция да записват и регистрират продажбите посредством издаване на документ за продажбата, който не е публикуван от фискално устройство или интегрирана система за ръководство на комерсиалната активност. За физическите търговски обекти, които одобряват присъствени заплащания с дебитни и кредитни карти, условието за издаване на касова записка на книжен притежател, се резервира.

За да се възползват от новия ред за отчитане и вписване на продажбите, електронните търговци следва да одобряват неприсъствени заплащания с кредитна и дебитна карта и да не одобряват други заплащания, за които се изисква издаване на фискален/системен бон. По отношение на потребления програмен продукт за ръководство на продажбите, не се позволява посредством него да се ръководят други продажби, отвън посочените. Софтуерът, би трябвало да дава отговор на плануваните с наредбата условия за цялост и интегритет на данните, еднопосочна автентификация на потребителите, а когато съставлява модул от програмен продукт, не се позволява да бъдат дублирани функционалностите му от другите модули. Софтуерът, би трябвало да генерира неповторим номер на всяка направена поръчка за закупуване на стока или услуга.

Търговците, избрали този различен ред, са задължени за осъществената продажба да изпращат по имейл на клиента документ, съдържащ реквизити на касовата записка, както и QR код, номер на виртуалния ПОС, неповторим номер на потребителската поръчка и други Електронните търговци са задължени да подават към Национална агенция за приходите типов одиторски файл за всички осъществени посредством електронния магазин продажби. Информацията следва да се подава до 15-о число на месеца, идващ месеца, за който се отнася.

Търговците, избрали да записват и регистрират продажбите си по оферти различен ред, е належащо при регистриране на електронния магазин, да подават и спомагателна информация в Национална агенция за приходите. Те следва да опишат методите на заплащане, които оферират, доставчиците на платежни услуги, дали виртуалния ПОС терминал, номера на терминала и сметките, по които получават заплащания.

На 31 януари 2020 година изтича крайният период за търговците, които употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите в комерсиалните обекти (СУПТО) с цел да приведат активността си в сходство с Наредба Н-18, напомнят още от Национална агенция за приходите.

Повече информация за промените на Наредба № Н-18 може да се получи от уеб страницата на Национална агенция за приходите https://nap.bg/и на телефона на Информационния център - 0700 18 700 /на цена, съгласно цената на съответния оператор/
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР