С поскъпването на петрола може да се очакват по-високи цени

...
С поскъпването на петрола може да се очакват по-високи цени
Коментари Харесай

Поскъпването на петрола може да изстреля цените на маслодайните култури

С повишаването на петрола може да се чакат по-високи цени на маслодайните култури и даже на захарта, защото от тях се създават биогорива. Това предвижда Васил Симов, изпълнителен шеф на Софийската стокова борса пред agri.bg.

" При петрола бяхме привикнали през лятото да нараства. Тази година от юни до края на септември цените се подвигнаха от 75 $ за барел до над 95 $ за барел. С настъпването на септември цените започнаха да падат надолу и последните котировки бяха 84 $ за барел. Това беше до скоро, когато стартира войната в Израел и пазарите незабавно реагираха, въпреки че имаше два почивни дни и едвам при започване на предходната седмица смяната стана видна и цената се обърна в посока нагоре ", споделя специалистът.

Неговата прогноза сочи, че в случай че този спор продължи, защото е в район, където са главните производители на петрол, " можем да бъдем очевидци на още доста по-драстично постъпване на петрола ".

Ако повишаването мине 95 $ за барел, Васил Симов не би се наел да предвижда до къде ще се стигне, само че това неизбежно ще се отрази на цените на бензина и дизела, които използваме всекидневно.

Една от най-високите цени на петрола, която е достигана на международните тържища е над 135 $ за барел, само че е имало и обстановки, в които нефтът е бил на почни нулева цена и свръхпредлагане.

" Страните производителки имат сметка цените да вървят нагоре, въпреки подбудите на споровете да са напълно други, само че войната постоянно поражда растеж в цената на петрола. При предходни спорове цената мина 130-140 $ за барел. Сега не ми се мисли до къде може да се стигне ", споделя Симов.

" В същото време цената на нашата електрическа енергия е търпима, само че в случай че и тя тръгне нагоре дружно с горивата - всичко ще нарастне, тъй като детайлите ток и гориво са във всяка стока и не може да се пренебрегват. Дори зърнените и маслодайни съществени култури да са по-евтини, техните производни - брашно, олио и фуражи ще калкулират в себе си по-високите цени ".

Световното произвеждане е близо 80 милиона тона, като една-трета се пада на Европейския съюз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР