С поредица въпроси към новия правосъден министър Атанас Славов БСП

...
С поредица въпроси към новия правосъден министър Атанас Славов БСП
Коментари Харесай

Нинова дава Зарков на прокурор: Ощетил е България с 2 млн. лв. чрез поръчка за газьол

С поредност въпроси към новия правосъден министър Атанас Славов Българска социалистическа партия нападна някогашния народен представител на социалистите и екс длъжностен министър на правораздаването Крум Зарков. Социалистите го упрекнаха за публичната поръчка, с която ведомството му обезпечи газьол за потребностите на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията ". Според тях бюджетът на България е ощетен с 2 млн. лева А соцлидерката Корнелия Нинова даже разгласи, че ще алармира прокуратурата и европейските институции за далаверата

" На 11 май е подписан контракт с " М Форма ", а дни по-късно е заменен източникът на цени, от които се прави отстъпката от цената на газьола от 3%. Разликата е 20%, тези 2 млн. ", настоя Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия. Той попита Славов има ли и други структури на правосъдното министерство, които употребяват сходна скица и дали има вреда и по други контракти.

Министърът уточни, че поръчката е извършена намерено, има подписан контракт и е предходна през надзор както пред Комисия за защита на конкуренцията, по този начин и пред Върховния административен съд. Решението е оставено в действие с решение на Върховен административен съд. В него се споделя, че оповестените от възложителя условия са задоволително точни и ясни, както за доставка, по този начин и за класиране на офертите. Славов цитира и правосъдното решение. Той счита, че потреблението на цена от уеб страницата на Европейска комисия се ползва и в други страни.

Възложен е одит за последните месеци, в средата на юли ще е подготвен и отчетът. Славов добави, че в структури на Министерство на правосъдието, да вземем за пример в Групово дело " Охрана " и другите структури под шапката на правосъдното министерство, не се организират сходни процедури. Министърът е изискал от основния секретар на ведомството отчет с подробна информация за цялата процедура и изрази подготвеност да го даде на Българска социалистическа партия.

" Решението на съда е от 24.04, а цената е заменена май месец. Има лека разлика. Как ви се коства - стартира конкурс, открит при едни условия, по-късно те се трансформират. Едно е да има 3% при " Лукойл ", друго е при Софийска стокова борса ", настоя депутатът във връзка със заменения източник, от който се приспадат 3% за образуване цената на газьола за пандизите.

Явно има композиция сред министерството на енергетиката и правосъдното, добави Гуцанов по отношение на това, че енергийното министерство сменя източника, който дефинира цената.

" Леко се мъчите да мине този проблем, това не е съществено. Не подхожда на преди малко определен министър по този начин да гледа на 2 млн. лева ", продължи депутатът.

Славов отхвърли да се пробва да заобиколи проблем и даде обещание да обърне особено внимание на разминаването, което Българска социалистическа партия показва. Става въпрос за последните седмици от служебния кабинет, добави той.

Георги Свиленски счита, че е нямало да има смяна, в случай че спечелилият поръчката е бил различен И попита Славов дали ще я приключи. Или ще чакаме конституционната промяна да завърши, иронизира той.

" Разбирам особената сензитивност при задаването на този въпрос - разходване на значимо по размер държавно финансиране и тъй като е контракт, подписан по време на служебното прав. Разбирам политическия подтекст на тези въпроси. Министерството на правораздаването не може случайно да приключи процедура, която е предходна надзор през Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд. Когато получа одитния отчет и цялата документи, в случай че има съществени данни за твърдените от вас корупционни нарушавания, ще се пристъпи към съответните дейности ", даде обещание министър Славов. И уточни, че няма по какъв начин да разгласи преустановяване на контракта в този момент, тъй като това би било " ведомствен произвол ". И увери, че няма да хвърля тиня по предшественика си, а ще съблюдава закона и процедурите.

" Този проблем няма да свърши бързо ", ядоса се Корнелия Нинова. И акцентира, че не трябва да се базира на Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд, тъй като решението на съда е от 24 април 2023 година и процедурата е постоянна, договорът обаче е подписан по-късно - през май, а цената е изменена след сключването на контракта.

" Виждам, че ще се поослушате, шест месеца несъмнено нещо ще преперете, евентуално, с цел да поприкирете и тази договорка ", ядоса се соцлидерката. И разгласи, че Българска социалистическа партия ще сезира прокуратурата " на база на журналистически следствия ". Българска социалистическа партия ще подаде сигнал до европейските институции и Европейска комисия, че са " били подведени съзнателно с неправилна информация за цените. Че компанията, която е трябвало да подаде цените нито е питана, нито е давала. В две министерства на служебния кабинет е осъществена машинация, от която едно частно лице е откраднало 2 млн. Ние сигнализираме институциите, вие си проверявайте 6 месеца каквото желаете ", закани се шефката на Българска социалистическа партия.

" Не очаквайте от Министерството на правораздаването да се включи в почистване на вътрешно политически сметки във вашата партия. Аз ще направя това, което ми разрешава законът. Ако открия съответните нарушавания, аз също ще подам сигнал, само че няма по какъв начин единствено на база на изказвания в медии, без да съм приключил това, което ме задължава законът, а точно - одит и надзор, да върша изказвания. Не би било съществено ", реагира обаче правосъдният министър Атанас Славов, представен от " 24 часа ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР