С поредица от събития Сухопътните войски честват своя боен празник

...
С поредица от събития Сухопътните войски честват своя боен празник
Коментари Харесай

Сухопътните войски честват днес своя боен празник

С поредност от събития Сухопътните войски празнуват своя военен празник през днешния ден - 19 ноември. При съблюдаване на всички противоепидемични ограничения и тази година представители на Командването минаха по стъпките на Сливнишките герои от Сливница до Гургулят и уважиха паметта на героите от Сръбско-българската война, защитили Съединението от 1885 година.

Пред Паметника на капитаните в региона на бившето отделение в Сливница и Пантеона на починалите край село Гургулят бяха положени венци и цветя от името на министъра на защитата Красимир Каракачанов, началника на защитата адмирал Емил Ефтимов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, заместник-командира на Сухопътните войски бригаден военачалник Валери Цолов и кмета на град Сливница Васко Стоилков.

Пред Пантеона генерал-майор Михаил Попов награди отличили се военнослужещи от Командването на Сухопътните войски и журналиста от вестник „ Българска войска " Евгени Генов за повсеместен принос в отразяване живота на войските.

През миналата седмица в част от формированията на Сухопътните войски военнослужещите освежиха, почистиха и поставиха цветя пред войнишките монументи, а празничният ден беше маркиран на всички места с тържествено строяване на персоналния състав и прочитане на заповеди за награждаване на отличилите се военнослужещи и цивилни чиновници.

Датата 19 ноември е избрана за празник на Сухопътните войски с решение на Министерския съвет № 477 от 1992 година и Заповед № 3478 на министъра на защитата от 1992 година По време на Сръбско-българската война (1885 г.) на 19 ноември българската пехота организира решителното стълкновение при Сливница. Това е първата огромна победа на войската след възобновяване на българската страна от 1878 година Впоследствие с успеха в Сръбско-българската война е предпазен актът на Съединението сред Източна Румелия и Княжество България и правото на българския народ да живее единен и свободен.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР