С поредица от събития на 11 октомври Община Разлог отбеляза

...
С поредица от събития на 11 октомври Община Разлог отбеляза
Коментари Харесай

Разлог отбеляза тържествено 111 години свобода

С поредност от събития на 11 октомври Община Разлог означи 111-ата годишнина от своето избавление

Празничният ден стартира с тържествена Света литургия във връзка 111 години от Освобождението на Разлог в Църквата „ Св. Благовещение Богородично “.

Веднага по-късно на централния площад Преображение, децата от всички детски градини в града извиха най-дългото хоро.

 



Празникът продължи от 19.00 часа със спектакъла Искри – Национална гвардейска част, обред по повдигане на знамената, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

 



 



Празникът на град Разлог се отбелязва по остарял жанр на 11 октомври с решение на Общинския съвет от 27 февруари 2018 година От 1993 година до 2018 година се празнува на 24 октомври по нов жанр съгласно решение на Общинския съвет от юли 1993 година

 



Празникът е отдаден на освобождението на града, който тогава се назовава Мехомия, от османско робство от Родопския отряд под командването на ген. Стилян Ковачев по време на Балканската война (1912 – 1913 г.). Това е най-многочисленият отряд – 25 хиляди души. В хода на военните дейности Родопският отряд води война на необятен фронт в тежък планински терен. По пътя си отблъсква противниковите сили от долината на река Места и влиза в Мехомия (Разлог). Овладява Тъмръшкия чеп, завзема Доспат, освобождава Дьовлен (Девин), Пашмакли (Смолян), Райково, Устово, Палас (Рудозем) и Даръдере (Злаготрад). До края на войната частите му навлизат в Беломорието и завземат Сяр и Просечек, Ксанти, Драма и Кавала, след което се трансферират към Дедеагач и стават част от новосформираната Четвърта българска войска.

По предварителния проект офанзивата на Мехомия е планувана за 9 октомври, само че настъплението се забавя поради проблеми с координацията. На този ден се организира най-важното в Разложко стълкновение край село Елешница с идващото от Неврокоп подкрепление от османска армия и башибозук.

Българската войска съумява да спре съперника, да го разбие и разпръсне назад. Сутринта на 11 октомври 1912 година градът осъмва опразнен от османските войскови елементи. Под прикритието на нощта те се отдръпват без пердах през Пирин. В града идва тайфа от 27-ми пехотен Чепински полк, която има задача да предотврати възможна опозиция на мюсюлманското население или разпра с тях. Следобед идва главната част на 27-ми пехотен Чепински полк под съпровода на духова музика.

" Уважаеми съграждани, дано днешният ден ни дава мощ и убеденост, че дружно ще продължим развиването на Разлог, трансформирайки го в заслужен европейски град. Град от древността към вечността, гостолюбив хазаин, и страж на традициите и историята на нашите прародители. Град, в който живеят горди хора, които са подготвени, както предците ни, да отстояват, без боязън, достойното бъдеще на Разлог. Хора, които са подготвени да устоят на всевъзможни закани и една единствена цел - да пребъде Разлог. Честит празник! " Това сподели в особено изказване краткотрайно изпълняващият длъжността кмет на Разлог Иван Гюров.

Снимки: Община Разлог

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР