С понижаване на температурите през зимния сезон потреблението на електроенергия

...
С понижаване на температурите през зимния сезон потреблението на електроенергия
Коментари Харесай

ЧЕЗ ЕЛЕКТРО призовава за разумно потребление на електроенергия

С намаление на температурите през зимния сезон потреблението на електрическа енергия се покачва. Данните от статистиката на „ ЧЕЗ Електро България “ АД демонстрират, че междинната консумация на електрическа енергия от битов клиент на сдружението през декември, януари и февруари в интервала 2014-2018 година е 329 киловатчаса, което е с близо 84% повече в сравнение с през септември за същия интервал.
Причина за повишаването е относително високият дял на потреблението на електричество за отопление в България - към 40% от общата консумация, което е доста над междинното равнище за Европейския съюз от 24%. Това се отразява и върху размера на месечните фактури. Изследвания сочат, че над 70% от сметката за електрическа енергия на четиричленно домакинство през интервала декември-февруари е за отопление и стопляне на вода, a останалите близо 30% се разпределят сред изстудяване, готвене, миене на съдове, пране, осветяване и други електроуреди.

Тъй като потреблението е главен фактор при образуване на сметката за ток, „ ЧЕЗ Електро България “ АД приканва към рационално ползване и използване на ограничения за енергийна успеваемост. Съветите в тази посока, с изключение на със саниране на жилището и избор на уреди с висок енергиен клас, са свързани и с смяна на навиците и метода на мислене. Някои от дейностите не изискват нито специфични старания, нито закупуването на нови уреди, само че сигурно водят до по-голям надзор на разноските за електрическа енергия в семействата без да нарушават комфорта в дома.

Икономии при отоплението с електроуреди през зимата могат да се реализиран с понижаване на температурата в пространствата с 1 градус. Това ще намали потреблението на ток с до 10%. Разходите за затопляне на вода ще се понижат също с до 10%, в случай че температурата на нагревателя се намали от 60°C на 55°C. Използването на енергийно ефикасни лампи, прането на облекла на 30°C, изключването на електроуреди от мрежата, когато не се употребяват, са част от ограниченията, изискващи дребни или никакви вложения, които също водят до понижаване на месечните сметки за ток.

„ ЧЕЗ Електро България “ АД е мощно ангажирано с разпространение на концепциите на енергийната успеваемост. Инициативите на сдружението в тази тенденция целят освен да допринесат за устойчивото развиване и опазването на околната среда, само че и да образуват напълно ново отношение към потреблението на електрическа енергия.
Полезна информация за методите за икономисване на електрическа енергия и приблизителна консумация на най-често употребяваните електроуреди в семействата са оповестени в подсекция „ Енергийна успеваемост “ на www.cez.bg.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР