С помощта на смартфон или таблет медиците могат да определят

...
С помощта на смартфон или таблет медиците могат да определят
Коментари Харесай

Смартфон приложение открива симптоми на аутизъм


С помощта на смарт телефон или таблет медиците могат да дефинират признаци на аутизъм при децата
(снимка: Shawn Rocco, Duke University Medical Center)

П риложение за смарт телефони сполучливо откри една от издайническите характерности на аутизма при дребни деца. Това допуска, че технологията един ден може да се трансформира в на ниска цена и мащабируем инструмент за ранен скрининг на болестта, оповестяват откриватели от университета Дюк.

Изследователският екип е основал приложението, с цел да наблюдава разнообразни модели в погледа на очите на децата, до момента в който те гледат къси, стратегически проектирани филми на iPhone или iPad. След това учените са приложили компютърно зрение и машинно образование, с цел да дефинират дали детето гледа по-често човек или обект във видеото.

„ Знаем, че бебетата, които имат аутизъм, обръщат внимание на околната среда по друг метод и не обръщат толкоз внимание на хората ”, споделя доктор Джералдин Доусън, шеф на Центъра за аутизъм и развиване на мозъка към Дюк и съавтор на изследването, представен от.

„ Можем да проследим моделите на погледа на очите при дребни деца, с цел да оценим риска от аутизъм ”, споделя Доусън. „ За първи път успяхме да създадем такава оценка, употребявайки единствено смарт телефон или таблет. Това изследване послужи като доказателство за концепцията и ние сме доста насърчени ”.

Доусън и неговите сътрудници – в това число водещия създател доктор Жуокинг Чанг, докторант в катедрата по електротехника и компютърно инженерство на Дюк – си сътрудничат в създаване на приложението от няколко години. В последната версия на софтуера откривателите са основали стратегически филми, които биха им разрешили да оценят желанията на дребното дете да гледа повече обекти, в сравнение с хора.
още по тематиката
Разлики в моделите на погледа на очите на дребни деца с аутизъм са следени в няколко кино лентата от приложението.

Проследяването на очите е употребявано и по-рано за оценка на моделите на погледа при хора с аутизъм, само че това е изисквало особено съоръжение и опит при разбора. Новото приложение лишава по-малко от 10 минути за администриране и употребява предната камера на смарт телефона, с цел да записва държанието на детето. То изисква само iPhone или iPad, което го прави леснодостъпно за клиники за първична здравна помощ и използвано в домашни условия.

„ Удивително е до каква степен сме стигнали, с цел да придобием тази дарба да оценяваме погледа на очите без профилирано съоръжение, употребявайки общодостъпно устройство, което мнозина имат в джоба си ”, споделя доктор Чанг.

Изследователите са тествали приложението с 993 дребни деца на възраст 16-38 месеца, при които постоянно се разпознава разстройство от аутистичния набор (ASD). Четиридесет от дребните деца са диагностицирани с ASD с потребление на златните общоприети за диагностични способи.

В момента текат проучвания за валидиране на новия способ. Допълнителни изследвания с кърмачета на възраст от 6 месеца изследват дали оценката, основана на приложението, може да разпознава разлики при деца, които по-късно са диагностицирани с аутизъм и нарушавания в невроразвитието през първата година от живота им.

„ Надяваме се, че тази технология в последна сметка ще обезпечи по-голям достъп до скрининг за аутизъм. Нашата дълготрайна цел е да имаме добре валидирано, елементарно за потребление приложение, което доставчиците и болногледачите могат да изтеглят и употребяват или в елементарна клиника, или в домашни условия ”, споделя Досън.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР