С помощта на Европейската комисия България е успяла да договори

...
С помощта на Европейската комисия България е успяла да договори
Коментари Харесай

Петков оставя оферта под условие за 700 млн. куб. м газ от САЩ

С помощта на Европейската комисия България е съумяла да контракти с американска компания доставката на седем карго товара с полутечен природен газ за всеки месец от 1 октомври 2022 година до края на април 2023 година на цена, която ще е най-малко с 20 $ по-ниска от тази на европейските пазари. Това оповестиха след последното съвещание на Министерския съвет в сряда министър председателят Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов пред публицисти.

Новината бе незадълбочено обявена от Петков при започване на държавното съвещание, а по-късно пристигнаха и детайлностите.

Договорът сред " Булгаргаз " и американската компания, чието име не бе оповестено, ще бъде подписан още в сряда, само че би трябвало да бъде доказан до 19 август, което значи, че в случай че служебното държавно управление откри по-добра оферта за доставки или в случай че има проблем с обезпечаването на инфраструктурата за регазификацията и преноса на синьото гориво, може да се откаже от договорката, изясни Петков.

По информация на Mediapool от два разнообразни източника става въпрос за оферта под изискване , която ще бъде призната от " Булгаргаз ", само че би трябвало да бъде доказана с съответни места за доставка на всеки от товарите и потенциали за разтоварване на регазифициращи терминали.

Искаме да оставим еластичност на служебния кабинет да вземе решение дали офертата е рационална и дали да се продължи обезпечаването на доставките на тази база, уточни Александър Николов.

Първият танкер с карго товарите, всеки от които е за 1.050 млн. МВтч – или общо 7.35 млн МВтч ( към 700 млн. куб. м ), ще дойде през октомври, като е обезпечен потенциал за разтоварването му на гръцкия терминал на остров Ревитуса, уточни енергийният министър. От думите му стана ясно, че " Булгаргаз " е купил към този момент запазен от друга компания слот за разтоварване.



За идващите шест месеца до края на април обаче, в случай че служебният кабинет удостовери договорката, занапред ще би трябвало да се търсят прозорци за разтоварване или в Гърция, или в Турция.

Според осведомени обаче " Булгаргаз ", с цел да подпише действително контракта, би трябвало да фиксира и съответни
слотове за регазифициране – т.е. обезпечаването им не може да става месец за месец, а би трябвало да е ясно преди подписването на контракта. Източници настояват, че Европейската комисия се е заела да помогне с договарянето на потенциал за разтоварването , само че към момента няма изясненост по какъв начин ще стане това. За терминалите в Турция е изключително комплицирано гарантирането на слотове, което изисква политическа интервенция, каквато по информация на Mediapool е имало при вноса на предходните два танкера с американски полутечен газ, доставени първоначално и в края на юни.

По думите на Николов предлаганата договорка е в две елементи. Подсигуряват се три карга от октомври до края на декември при едни условия, а идващите четири ще са при нови търговски условия, които занапред ще стават ясни, изясни той.

Цената на доставките ще е обвързана с главния репер за цените на газа в Съединени американски щати - Хенри хъб . Там цената е по-стабилна от тази на базовия за Европа нидерландски TTF, уточни енергийният министър. Той сподели, че все още на приемане на офертата цената е била почти с 30 $ по-ниска от европейската. Към нея обаче би трябвало да се прибавят разноските за регазификация и транспорт, само че при най-отдалечен сюжет " Булгаргаз " ще има ценово преимущество от най-малко 20 $ , счете той.

В четвъртък цената на природния газ на Хенри хъб беше към 8.5 $ за милион английски термални единици (MBTU), което прави към 30 $ за мегаватчас. Разходите по втечняване и транспорт до Гърция са малко над 16 $, по калкулации на енергийни специалисти. На TTF спотовата цена бе към 200 евро/МВтч , само че посочената от Николов средноевропейска цена на газа и по-ниска, защото е микс и от доставяния съветски газ, катарски, норвежки, алжирски по разнообразни с дълготрайност и цени контракти.

Пазарни играчи позволяват опцията офертата към България да е част от контрактуваните сред Европейски Съюз и Съединени американски щати спомагателни доставки на полутечен газ до края на 2022 година в отговор на желанието на Брюксел да понижи допустимо най-вече и най-бързо зависимостта си от съветския газ. Според тях постигането на сходни ниски цени за България са вероятни единствено, в случай че са част от по-големи количества за Европейски Съюз, които в този момент се разпределят.

След обезпечения за първото карго потенциал за регазификация, за ноември и декември има голям брой решения, които могат да се вземат, съобщи Николов. Той заявява, че цялата информация ще бъде предоставена на идващия министър, с цел да вземе той осведомено решение с всички благоприятни условия за суапови покупко-продажби и за по-далечни дестинации.

Енергийният министър призна, че сега е мъчно намирането на инфраструктурни решения за газови доставки в условия на последна непредсказуемост от страна на главен снабдител като " Газпром ". Освен това потенциалите на терминалите се държат от преди този момент от търговци за оптималната облага. " Няма незакупени към този момент
слотове, само че те може да се търгуват ", сподели той.

По думите му не е добре в сериозен интервал като сегашния с войната в Украйна да се вземат дълготрайни решения, свързани с форсмафорни условия,

Николов разяснява също по този начин, че в случай че идващото държавно управление реши да извърши офертата за идващите две карга, ще би трябвало да търси къде да ги обезпечи. По думите му е допустимо даже те да бъдат продадени против стандартна доставка на газ . В момента са рекордно високи цените в Европейски Съюз, а в Съединени американски щати са достигнали 14-годишен връх, означи той.

При тези контрактувани карга (които са почти към една трета от годишното ползване на страната – б.а.) покриването на евентуалния недостиг при доста ниски температури ще бъде допустимо посредством балансиране през газохранилището в Чирен и краткосрочни покупки от районния пазар, стана ясно от думите на Николов.

Той осведоми още, че идната договорка е резултат от приемането и на други предложения в " Булгаргаз ". Сред тях е имало и такива за по-големи количества и за по-дълъг интервал, което обаче изисква по-голям финансов запас, а има заплаха част от клиентите на " Булгаргаз " да не могат да извършат заплащания, което би заплашило обезпечаването на доставките за всички.

" Опитите за основаване на боязън и суматоха са чисто изборна обстановка. В световен мащаб има задоволително газ. С Европейска комисия ще се търси общ метод, трасета и потенциали ", съобщи още Николов.

" Това е значима стъпка на екипа, взаимно с Европейска комисия, за идващите тези месеца. Правителството взема решение основна част от задачата за енергийната сигурност и идващото държавно управление, би трябвало да обезпечи последователност ", съобщи Петков при започване на съвещанието, който преди този момент уточни: " Имаме доста положителни резултати, с които да се похвалим ".

" Въпреки че ни остават няколко дни, до последния миг ще решаваме огромните задания и провокации пред българската стопанска система и българското общество ", съобщи още той.

Правителството одобри на съвещанието си и новата стратегия за отплата на цените на електрическата енергия за небитовите консуматори от 1 юли до 30 септември, която да покрива разликата при цени над 250 лева./МВтч..

150 млн. лева са гласувани за мярката от 25 ст. отстъпка за литър гориво, сподели още министър председателят.

Създадена е и работна група сред Агенция " Митници " и Национална агенция за приходите с цел да измислят най-хубавия механизъм ограничение на износа на нефтени артикули с съветски генезис към Европейски Съюз и трети страни, считано от 5 декември, както е по дерогацията на Европейски Съюз.

" Изпълняването на изискванията по дерогацията на Европейски Съюз ще даде опция за по-голямо предложение на горива на българския пазар и действително това ще потисне цената на горивата ", сподели министър председателят.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР