С помощта на Eurobridge Българската фондова борса (БФБ) влиза в

...
С помощта на Eurobridge Българската фондова борса (БФБ) влиза в
Коментари Харесай

Доц. Маню Моравенов: С Eurobridge БФБ влиза в еврозоната преди България

С помощта на Eurobridge Българската фондова борса (БФБ) влиза в еврозоната преди България да го направи. Влизането в еврозоната ще има извънредно положителен резултат върху финансовия пазар.

Това съобщи в изявление за БГНЕС изпълнителният шеф на БФБ доцент доктор Маню Моравенов.

На 15 април се навършват 110 година от основаването на Българската фондова борса.

„ България е част от континентална Европа и стопанската система й се развива по по този начин наречения „ немски модел “, което значи, че фирмите се финансират през банки и заеми. Нашата борса по един или различен метод постоянно е била обвързвана с европейските тържища “, съобщи доцент Моравенов.

Той напомни, че по времето на комунизма борсата у нас стопира своята работа, само че незабавно след измененията се появяват доста фондови тържища. Тогава всеки огромен град има по една такава. „ Това потвърждава нуждата фирмите да търсят пари и да набират капитал освен под формата на заеми. Когато можеш да набереш акционерен капитал, на теб ти се усилва и опцията за заеми. Крайният резултат е доста по-бърз напредък, в сравнение с единствено финансиране през дълг “, означи доцент Моравенов.

Той уточни, че тържищата дават опция на свободните средства да намерят приложение и по този метод имат спомагателен подтикващ резултат върху стопанската система. Те дават опция на вложителите да изкарват в допълнение рентабилност, вместо да държат спестяванията си. „ Капиталовите пазари са една опция. В България доста постоянно се влага в недвижими парцели, само че акциите в един дълготраен интервал от 10 години имат същите характерности като недвижимите парцели, даже се показват по-добре. От друга страна, с цел да се влага в акции може да се има и по-малък запас. Борсите дават опция за вложения в дългови принадлежности, които са по-нискорискови, само че носят добра рентабилност. Например, вложението на ДЦК през финансовия пазар постоянно е пособие на стопанската система “, съобщи доцент Моравенов.

Един от най-важните планове на БФБ е специфичният пазар за напредък на дребни и междинни предприятия /МСП/ с маркетингово название beam. Пазарът започва през 2020 година и се трансформира в една опция за набиране на запас за много млади български компании.

„ Към днешна дата имаме към 4000 дребни и не толкоз дребни забавни и новаторски компании. Някои от тях ще пораснат доста и ще създадат огромна агресия, други няма да просъществуват. Но всяка една от тях към днешна дата, търсейки капитал поглежда към опциите на пазара beam “, съобщи доцент Моравенов.

БФБ може да се похвали и със 17 листнати компании за 3 години. „ 17 IPO на нашата борса не се бяха случвали много години преди този момент. Имаме набран капитал към 55 млн. Това не е доста, само че на фона на фирмите като мащаб, които участват на този пазар, е добре. Този капител към този момент се е превъртял два пъти за две години и половина “, уточни шефът на БФБ и акцентира, че като цяло beam изигра извънредно позитивна роля. Благодарение на него самостоятелните вложители са не усили неведнъж. През 2019 година те са били към 1500 души, а през днешния ден са към този момент 13 000.

Една от аргументите за бурното развиване на БФБ през последните години е обвързвана с това, че нашият финансов пазар има огромен капацитет, който е необработен. „ Не можем да чакаме да станем „ Дойче Бьорзе “, майтапи се доцент Моравенов и прибавя: „ Но капацитет има и ние работим много интензивно, с цел да го развием… на финансовия пазар се търгува бъдещето. Инвеститорите не влагат за момента, а за това, което ще се случи след 5 или 10 години “.

Политическата рецесия оказва въздействие върху финансовия пазар у нас. „ Ако я нямаше, щяхме още по-добре да се развиваме, тъй като при нас към момента са доста малко задграничните вложители. Даже имаше един доста дълъг интервал, при който имаше бягство на задгранични вложители от България. Говоря за финансовия пазар, само че освен “, съобщи шефът на БФБ.

Борсата работи по няколко основни плана редом. За тази и идващите няколко години главният фокус ще бъде привличане на огромни компании на борсата. „ Евентуално пускане на издаване на ДЦК през борсата. Това е фокусът, който сме си сложили сега “, сподели доцент Моравенов. Пазарът beam е набрал скорост и продължава да се развива. „ Тази година стартирахме с едно IPO на този пазар, чакаме още едно IPO да се случи. Очакваме, че този пазар ще бъде главният преобладаващ пазар за финансирането на по-малките български компании, защото при него регулациите са по-занижени, разноските са по-ниски за поддържане на емисия, всичко се случва доста по-бързо “, изясни шефът на БФБ.

В момента борсата работи доста интензивно и по един специфичен пазар с наименованието Eurobridge. „ С негова помощ Българска фондова борса влиза в еврозоната преди България да го направи “, разгласи доцент Моравенов. Всяка компания, листната на този пазар, ще се търгува единствено в евро, ще разпределя дивидентите си в евро, ще афишира корпоративните си събития в евро и ще бъде редом листната на Франкфуртската борса.

Трябва да има и по-активна интервенция на страната, която да подкрепи развиването на финансовия пазар у нас. „ Не толкоз да оказва помощ на бизнеса, а по-скоро да оказва помощ на тактиката. Един местен финансов пазар, каквато е БФБ, е обвързван с европейските пазари, само че в своята страна той е консолидиран. По тази причина българските компании и вложители е добре да виждат дълготрайна тактика. Има избрани посоки, които без намесата на страната, чисто стратегически мъчно биха се развили. Например, данъчен режим, режим, който да подтиква вложенията на финансовия пазар, фините настройки в нормативната уредба. Има разнообразни техники на държавно равнище, които биха могли да спомогнат за развиването на финансовия пазар “, изясни доцент Моравенов и добави, че има един доста индикативен образец и това е прилежаща Румъния. Той напомни, че в интервала 2004-2006 година нашият пазар е бил по-развит от румънския, само че през последните 10 години те доста отчетливо ни изпреварват: „ И една от аргументите е, че страната застана доста интензивно със тактика за развиване на финансовия пазар зад борсата в Румъния “.

Доц. Моравенов акцентира, че влизането в еврозоната ще има извънредно положителен резултат върху финансовия пазар и БФБ. „ Една от аргументите да не сме непосредствено свързани с тържищата и борсовата инфраструктура в страните от еврозоната е, че българският лев не е част от валутите, с които оперират огромните клирингови институции, а те ръководят посттрейдинг процесите и огромните вложители без тях не влагат. Влезем ли в еврото това изчезва мигновено. Най-малкото поради това и поради унифицирането на валутата и изгубването на валутния риск ще има доста добър резултат върху финансовия ни пазар. Моето генерално мнение е, че финансовата ни система е готова за влизане в еврото, а БФБ е подготвена незабавно да премине така и така търгуваме в евро някои принадлежности. С новия сегмент, който създадохме, всяка една българска компания може незабавно да премине в еврозоната от позиция на вложители и търговия “, съобщи доцент доктор Маню Моравенов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР