С положителни температури ще започне месец февруари. Първото десетдневие ще

...
С положителни температури ще започне месец февруари. Първото десетдневие ще
Коментари Харесай

Стойчева от НИМХ с новини за времето през февруари

С позитивни температури ще стартира месец февруари. Първото десетдневие ще бъде с температури над климатичните правила, макар негативните температури, с които се събудихме в първия ден на месеца, сподели в предаването " Точно през днешния ден " на Радио Пловдив синоптикът от Национален институт по метеорология и хидрология Анастасия Стойчева.  

" Със сигурност зимата не си е отишла, тя ще ни подсети два пъти за себе си ", добави тя. По думите ѝ това, което е най-характерно за месеца, е нараснала динамичност на атмосферата, което е причина за температурните разлики. 

Най-високите температури през февруари сред 15 и 20 градуса, като най-голяма е вероятността това да се случи това през първото десетдневие. Най-ниските температури ще са сред минус 12 и минус 7 градуса. 

Тя подсети, че януари и февруари са едни от най-студените месеци в нашата страна, тъй че ниските температури са нормални. Според нея анализите демонстрират, че температурите през януари са били с 1 до 4 градуса над климатичните правила и добави, че тази наклонност за по-топло време по отношение на климата ще се резервира и през февруари, макар че няма да липсват, изключително през второто и третото десетдневие, ситуации със студено навлизане и превалявания от дъжд и сняг.

Първото десетдневие на месеца ще бъде с температури над климатичните правила и стойностите ще доближават 17-18 градуса, а като цяло най-високите температури, предстоящи през февруари ще бъдат сред 15 и 20 градуса. Две бързи атмосферни разстройства ще минават през първото десетдневие. Едното ще стартира още на следващия ден (петък), а идващото ще е към 8 февруари. Те ще са съпроводени с увеличаване напразно, тук-там ще има и превалявания, най-вече от дъжд. След прекосяването на този бърз атмосферен фронт, с изясняване и намаляване напразно той ще бъде последван от кратковременно намаляване на температурите. Дневните температури през почивните дни още веднъж бързо ще се покачат и единствено утринните температури ще са по-ниски и то в събота. 

Следващото атмосферно разстройване ще бъде към края на второто десетдневие. В първите дни на втората десетдневка обаче има нараснала възможност за повече превалявания и захлаждане, като дъждът в доста райони ще минава в сняг. След това до края на интервала времето ще бъде изменчиво, само че вероятността за превалявания понижава, а температурите ще се покачат. В равнинната част на страната ще има условия и за утринни мъгли.

Месецът ще приключи с малко по-динамично време. В края на второто и началото третото десетдневие още веднъж се основават условия за превалявания, тогава ще е и второто студено навлизане, още веднъж с превалявания от сняг в по-голямата част от страната. След прекосяването му, ще има скъсване на облачността, усъвършенстване на времето, само че тогава минималните температури ще са най-близки до нормалните през февруари – минус 12 до минус 7 градуса. 

В планините при всички разстройства, които ще преминат, ще бъдат със сняг, т.е. там снежната завивка ще се усилва. Според синоптика това е обикновено за февруари в нашата страна, само че в равнинната част от страната няма да има трайна снежна завивка. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР