С политиката си правителството поставя основите на един шоков край

...
С политиката си правителството поставя основите на един шоков край
Коментари Харесай

Екоорганизации сезираха ЕК за "спасяването" на ТЕЦ "Марица-изток 2"

С политиката си държавното управление слага основите на един шоков завършек на централата, а и на цялата въглищна промишленост, считат от " Грийнпийс " България и " За Земята ".

© Цветелина Белутова България редовно нарушава европейското законодателство и икономическата логичност като подкрепя затъващата в задължения държавна Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". Това демонстрира правният разбор, изработен от юристите на организациите " Грийнпийс " - България, " За Земята " и интернационалната екологична правозащитна организация Client Earth. В информация до медиите те оповестяват, че през днешния ден са внесли тъжба в Европейската комисия по отношение на държавната помощ на централата.

На 2 март Българският енергиен холдинг реши да усили капитала на механически банкрутиралата централа с 597 млн.лв., които няма да се действителна парична вноса, а ще се трансформира част от дълга на централата към холдинга.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Преди близо месец да сезират Европейска комисия по проблема се заканиха и работодателите. Дружеството получава пари наготово, не се усъвършенства и работи с едвам 50% и даже по-малко от потенциала си, акцентираха в писмо до кабинета от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Критики

" Повече от две години ставаме очевидци по какъв начин българското държавно управление натоварва данъкоплатците, с цел да избавя изпадналата в тежко финансово положение топлоелектроцентрала, освен това, без да желае никакви гаранции за нейното реформиране. Искаме да знаем докога ще продължава по този начин и за какво не се признава, че Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " към този момент не дава отговор на логиката на пазара ", разяснява Меглена Антонова от " Грийнпийс " - България.

" Опитите за изкуствено избавяне на " Марица-изток 2 " са в ущърб на всички - даже на работещите в централата ", сподели Генади Кондарев от " За Земята ". По думите му наливането на стотици милиони левове годишно нарушава правилата на пазара и стопират опцията те да бъдат ориентирани към все по-конкурентните други възможности за икономисване на сила и за произвеждане, балансиране и депозиране на сила от възобновими източници.

Според него е неуместно да плащаме по 300 милиона лв. годишно за излъчвания, които не могат да се отразят в цената на електрическата енергия, защото ще стане непродаваема.

Абсурди

Увеличението на капитала на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " стана след решение на Народното събрание по предложение на Българска социалистическа партия и с поддръжката на ръководещите. Според депутатите това ще помогне на централата, само че в действителност зачеркването на част от задълженията й няма да има необикновен резултат за ТЕЦ-а в дълготраен проект. Задълженията на централата са над 1.6 милиарда лева, което значи, че след отписването на съвсем 600 млн. лева от тях тя отново ще дължи над 1 милиарда лева Отделно насъбраната загуба е към 850 млн. лв..
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР