С поход отбелязват 550 г. от връщането на мощите на

...
С поход отбелязват 550 г. от връщането на мощите на
Коментари Харесай

С поход отбелязват 550 г. от връщането на мощите на Св. Йоан Рилски

С поход означават 550 година от връщането на мощите на Свети Йоан Рилски Поклоннически пешеходен поход за отбелязване 550 години от връщане на мощите на свети Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир ще се организира през юли. Той ще се назовава „ Светият път ” и се провежда от Национален предприемчив комитет.

Походът ще стартира на 1 юли от катедралния храм във Велико Търново. Това е денят на връщането на мощите на светеца и един от трите, отдадени на него в православния календар.
 
Интересът към пътя на мощите на Св. Йоан Рилски и възобновяване на маршрута на монашеската върволица от 1469 година е доста от дълго време. Българските историци го изследват още от края на 19 в., описа един от уредниците Паскал Пиперков .
 
" През 2010 година Богословският факултет на Софийския университет прави един поклоннически път, който върви по Витоша, Верила и Рила и от София за пет дни се стига до Рилския манастир. Това е едно от главните събития, което сплотява до момента поклонници от цялата страна . От 2011 година насетне по самодейност на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов се работи по оформянето на подобен маршрут, именуван Светият път , който да възвръща пътя на мощите на Св. Иван Рилски ", изясни Пиперков.
 Свети Йоан Рилски БГНЕС-->
Походът ще стартира на 1 юли от Велико Търново. Ще премине през Никопол, Средец, метоха „ Орлица “ , който се намира в Рила и ще стигне до Рилския манастир . Това са главните опорни точки в маршрута съгласно книжовника Владислав Граматик. Походът ще е дълъг към 550 км, колкото години се означават от връщането на мощите на свети Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР