С подкрепата на ЦРУ в Украйна е създадена мрежа от

...
С подкрепата на ЦРУ в Украйна е създадена мрежа от
Коментари Харесай

Разкрития на New York Times: От над десет години ЦРУ тайно помага на Украйна срещу Русия

С поддръжката на Централно разузнавателно управление на САЩ в Украйна е основана мрежа от 12 секрети бази, ситуирани по границата с Русия.
Това твърди, базирайки се на свои източници.

Американската страна дава на Киев разследваща информация за ракетни удари и наблюдава придвижването на съветските войски, а Украйна в подмяна предава прихванати диалози и друга информация, което я трансформира в един от най-важните сътрудници на Вашингтон в региона на разузнаването и в център за събиране на разследваща информация, който е прихванал повече съветски връзки, в сравнение с личната база на Централно разузнавателно управление на САЩ в Русия, показва изданието.

Мрежата от бази стартира да се образува преди осем години, през 2016 година, като сглобяването ѝ става " парче по парче " под управлението на трима американски президенти - Барак Обама, Доналд Тръмп и Джо Байдън.

Първоначално американското разузнаване не желае да сътрудничи, опасявайки се, че на Киев не може да се има доверие, неговите разузнавачи са компрометирани и Москва може да бъде предизвикана.

Въпреки това през 2015 година тогавашният началник на военното разузнаване на Украйна военачалник Валерий Кондратюк ненадейно за американците предава купчина свръхсекретни документи на представител на резидентурата на Централно разузнавателно управление на САЩ. По това време украинското разузнаване рутинно предава класифицирана информация, с цел да " сътвори условия за доверие ", оповестява NYT. Изненадващо предадените на Лангли документи съдържат секретна информация за Северния флот на Русия и за най-новите разработки в региона на атомните подводници.

" Посолството на Съединени американски щати в Киев - базата ни там, дейностите, които се правиха от Украйна - се трансформира в най-хубавия източник на информация, сигнали и всичко останало за Русия ", изяснява някогашният почитан американски чиновник.

През последните 8 години Централно разузнавателно управление на САЩ финансират интервенция в Украйна за основаването на 12 секрети бази. Центровете са ситуирани по продължение на украинско-руската граница. Прихващат секретни диалози и данни от спътниците на Русия, Китай и Беларус.

Тайната разследваща база, ситуирана в гориста околност, почнала работа с към 80 души личен състав, се разраства до цялостен команден център, а броят на сътрудниците от украинска страна доближава 800 души.

В ГУР е основано поделение, получило названието „ Пето ръководство “. В него са включени офицери и чиновници, родени след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, когато Украйна получава самостоятелност. Директорът на ГУР по това време военачалник Кондратюк акцентира, че „ те нямат никакви връзки с Русия. Дори нямат визия какво е това Съветски съюз “.

В публикацията се цитира и още едно изявление на Кондратюк: „ За руснак да си разреши да бъде вербуван от американци е еднакво на осъществяване на най-голямото изменничество и измяна. Но руснак, който е вербуван от украинец, е просто диалог сред другари, седнали на по чаша бира “.

Авторите на материала разказват и напрежението, което поражда след дръзкото прекрачване на „ алените линии “ за Централно разузнавателно управление на САЩ от страна на напористите украински разузнавачи. Организирани от тях акции на територията на Крим и атентатите против водачите на Донецката национална република „ Моторола “ и Гиви, безусловно вбесяват Белия дом. В изтекли в медиите телефонни диалози на Джо Байдън, който по това време е вицепрезидент на Барак Обама, с украинския президент, Байдън споделя, че „ тези акции ни основават огромни проблеми… причините, които употребявам тук, към този момент са извънредно компрометирани. “

След 24 февруари 2022 година не всички офицери от Централно разузнавателно управление на САЩ се изтеглят от Украйна, някои остават в западните елементи на страната, откъдето не престават интензивно в действително време да доставят украинската страна с разследваща информация, включително и с данни от сателитното разузнаване. Към сегашния миг обаче, офицери и чиновници от украинската страна задават на американските си сътрудници въпроса, дали Централно разузнавателно управление на САЩ няма да ги изостави. Един от високопоставените украински офицери в директен текст споделя, че „ това към този момент се случи в Афганистан, а в този момент е ред на Украйна “.

Миналият четвъртък шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс за 10-ти път през последните 2 години скрито посещава Киев. Последната му аудиенция е за да успокои украинските водачи и да ги увери, че опасенията им Съединени американски щати да изостави Украйна, сходно на Афганистан, са неоснователни.

Руските управляващи обявиха, че Москва е знаела, че Киев е получил разследваща информация от западни страни. Президентският представител Дмитрий Песков съобщи, че това няма да попречи на осъществяването на задачите на военната интервенция.

Президентът Владимир Путин съобщи, че през 2014 година Украйна е сменила държавното управление си " с поддръжката на Централно разузнавателно управление на САЩ ".

Разкритията на Ню Йорк Таймс идват в миг, в който Киев все по-настойчиво моли да му бъде предоставена помощ. Американският Сенат гласоподава да бъдат отпуснати над 60 милиарда $ помощ, само че с цел да се случи това, законопроектът би трябвало да премине и през долната камара на Конгреса. Анализатори са на мнение, че макар съпротивата на републиканците, средствата ще бъдат гласувани, тъй като на карта е подложен престижът на Съединени американски щати пред неговите съдружници в НАТО и Европа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР