С подкрепата на представители на ЕНП и други политически сили,

...
С подкрепата на представители на ЕНП и други политически сили,
Коментари Харесай

Радан Кънев пита ЕК за кризата с водата в Перник

" С поддръжката на представители на ЕНП и други политически сили, само че без нито един различен български представител, Радан Кънев (ЕНП, Демократична България) внесе през днешния ден в Европейския парламент нужните подписи за въпрос с вербален отговор до Европейска комисия за водната рецесия в Перник ". Това оповестиха от пресцентъра на евродепутата.
" Председателският съвет на Екологичен потенциал следва да се произнесе за включване на спор за водната рецесия в Перник в дневния ред на идната пленарна сесия на Екологичен потенциал (13 януари – 16 януари 2020). 
Българският евродепутат Радан Кънев насочва към Европейската комисия следните въпроси: 
Готова ли е Европейска комисия да организира повсеместен обзор на аргументите за водната рецесия?
Има ли подготвеност Европейска комисия да обезпечи подпомагане на българските институции за гарантиране на българските жители на правото им на достъп до чиста вода?
Може ли Европейска комисия да подсигурява, че в идващия програмен интервал водните планове, още на равнище обмисляне и планиране, ще бъдат следени строго, за реализиране на действителни резултати? 
При определяне на нарушавания, Европейска комисия ще алармира ли Европейската прокуратура за безконтролно изразходвани средства по водни планове? 
Сто и тридесет хиляди български жители чакат Коледните празници без достъп до питейна вода и с непрестанно затягащ се режим на водата. От на следващия ден в община Перник афишират бедствено състояние. 
И това не е разследване на естествено злополучие, а на дългогодишно източване на питейната вода на един от огромните градове в България - Перник за индустриални потребности, без значение от непрестанно намаляващите равнища на единствения източник - язовир ”Студена ”. 
Стотици милиони, в това число обилни европейски средства, бяха вложени през последните години във водната инфраструктура в България. И все пак, казусът в Перник напълно не е изолиран. Гражданите на десетия по население град в страната - Шумен, от десетилетия живеят без достъп до питейна вода. Практически същото се отнася до Варна, третия град и център на туристическата промишленост. И за доста други градове и села без достъп до прясна питейна вода. 
Прясната питейна вода е право на жителите на Европейски Съюз. Нарушаването на това право и неефективното харчене на европейски средства не са проблем на Перник или даже единствено на България. Това е европейски проблем ", отбелязва в умозаключение Радан Кънев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР