С подкрепата на ДПС бюджетната комисия в Народното събрание одобри

...
С подкрепата на ДПС бюджетната комисия в Народното събрание одобри
Коментари Харесай

С подкрепата на ДПС актуализацията на бюджета мина през ресорната комисия в парламента

С поддръжката на Движение за права и свободи бюджетната комисия в Народното събрание утвърди предлаганата от държавното управление актуализация на бюджета. Проекта поддържаха 13 народни представители, срещу бяха 6 и 1 се въздържа. Чрез икономиста Румен Гечев Българска социалистическа партия остро подлага на критика настояването на държавното управление да се завиши до 10 милиарда лева опцията за вдишване на нов дълг. Йордан Цонев от Движение за права и свободи разгласи, че в този миг партията му счита, че би трябвало да има взаимност сред държавните институции, само че чака на идващ стадий да има още държавна помощ за бизнеса и компаниите.

Заседанието на комисията се организира в пленарната зала, с цел да има задоволително разстояние сред участниците в дебата. Очаква се следобяд законопроектът за актуализация на бюджета да бъде гласуван и в пленарната зала, а до неделя да се одобряват оферти за промени сред първо и второ четене.

Нищо няма да харчим без позволение

Финансовият министър Владислав Горанов, че 4.2 милиарда лева от общото завишение на размера на дълга, който може да се поеме през цялата година е за покриване на упования недостиг в бюджета от 3.5 милиарда лева и 700 млн. лева, които получи Българската банка за развиване, с цел да поема гаранции на заеми за бизнеса и жителите. Разликата до 7.8 милиарда лева, с които се предлага покачването на тавана на дълга би трябвало да служи за ликвиден буфер, който ще се употребява при нужда, разгласи министърът. В в този момент настоящия Закон за държавния бюджет е записан предел на държавния дълг от 2.2 милиарда лева

Няма нищо празно в този чек, разгласи той в отговор на рецензиите отпреди дни от страна на Българска социалистическа партия, че с повдигането на тавана на дълга се подписва празен чек на държавното управление. Горанов се аргументира с това, че когато парите постъпят във фискалния запас, могат да го изоставен по три аргументи - изплащане на падежиращ дълг, интервенции за придобиване на дялове и акции - в тази ситуация на страната в Банката за развиване и за спомагателни разноски. Допълни, че всеки от тези случаи има законово ограничаване по кое време може да се прави. Допълни, че спомагателните разноски се вършат единствено през актуализация на бюджета, т.е. с утвърждението на Народното събрание.

Как се стигна до тези калкулации

Депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев бе главният представител на партията по тематиката и разгласи, че не схваща изчисленията на Министерството на финансите - за размера, с който се чака да се свие стопанската система, за растежа на безработицата единствено с 2 процентни пункта и други (вижте за плана тук, за претекстовете към него - тук) на какво се базират, само че по този начин и не получи отговор от финансовия министър.

Обвини ръководещите, че оферират покачване на държавния дълг с над 30% в границите на единствено една година без да предложат средносрочна бюджетна рамка. Обяви, че в плана за актуализация има " доста загадки ".

Посочи, че не се схваща, за какво ръководещите не желаят да употребяват за ограничения в рецесията част от фискалния запас, а напряко се насочват към вдишване на нов дълг. " Това е смисълът на фискалния запас, когато страната има потребност в рецесия, да го употребява. А в случай че няма, да тегли дълг, или композиция, а вие оферирате единствено държавен дълг. По каква причина? " Обяви, че в Българска социалистическа партия считат, че още веднъж тази сума може да се разпредели в края на годината както досегашните остатъци в бюджета. Обяви за оригиналност оповестеното от Горанов желание да се желае позволение на Народното събрание за спомагателни разходи. Попита за какво няма данни дали ще е вътрешен или външен дългът, за какви периоди ще е. " Все отново не става дума за 10 лева, а за 10 милиарда лева ", заключи той.

Обяви още, че България предлага минимум поддръжка за бизнеса и хората от другите страни, на което финансовият министър отговори, че България не може да се мери с стопански системи и като тази на Съединени американски щати и Германия, в случай, че няма и парична политика поради валутния ръб, а също така тя отделя 1-2% от Брутният вътрешен продукт за поддръжка, което е сравнимо с пакетите, отделяни в цитираните страни.

 С поддръжката на Движение за права и свободи актуализацията на бюджета мина през отрасловата комисия в Народното събрание
© Пресцентър на Народното събрание

Дора Янкова от Българска социалистическа партия сложи въпроса и за икономии от планове, които биха могли да се отсрочат за друга година - като парите за дострояване на автомагистрала " Хемус ", заделените 500 млн. лева за ремонт на язовири и други

Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев разгласи, че партията му има доста причини да поддържа препоръчаната актуализация на бюджета. " В изискванията на тази рецесия отхвърляме да бъдем несъпричастни с останалите институции на страната, желаеме институциите да наподобяват оптимално единни в поддръжката за хората и бизнеса ", разгласи той. Защити държавното управление като обясни на собствен ред какво се има поради с покачването на тавана на дълга, със схемата за поддръжка на бизнеса 60/40. " Единственото, за което можем да спорим с кабинета е дали тези стъпки са задоволителни. Ние в Движение за права и свободи одобряваме, че са задоволителни, само че като първа стъпка ",обяви той. Допълни, че не може " да се изсипят " куп пари преди да има ясна картина за протичащото се в стопанската система.

От Европейски Съюз няма да дойдат пари

По време на дебата в отговор на въпрос финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че не може да се чака спомагателна финансова поддръжка от Европейски Съюз откакто Еврокомисията одобри, че от 1 февруари всички разноски за пандемията са възможни от европейските фондове. Нито един спомагателен лев няма алокация към България, а е дадена еластичност в границите на съществуващите запаси да се употребяват за разнообразни цели от авансово програмираните, изясни Горанов. По думите му по този начин се отделени за антикризисни цели към 500 млн. лева, които са " изстъргани " от другите оперативни стратегии. Напомни, че въпреки всичко в огромна степен техните бюджети са били контрактувани през предходните години и не може да се вземат пари, за които компаниите към този момент са си създали проекти и планове. Нека да си дадем две седмици да забележим по какъв начин работят тези ограничения, с цел да забележим проявлението на стопанската рецесия, прикани той в отговор на апела за повече разходи за поддръжка на бизнеса и хората. " Твърде рано е да свръхреагираме ", уточни той.

 С поддръжката на Движение за права и свободи актуализацията на бюджета мина през отрасловата комисия в Народното събрание
© Пресцентър на Народното събрание

Виждам в предлагането на държавното управление извънредно закостенял метод за оценка на спада на приходите и растежа на разноските и за мен това е верният метод, защото напълно неотдавна сме в изключително състояние, уточни ръководителят на комисията Менда Стоянова. Допълни, че държавните управления дава сигнал към стопанската система и хората, че в случай че тези параметри, се окажат че са били прекомерно консервативни, " ние сме тук, с цел да го преоценим ".

Не поздравявам съвета да съберем трохичките от джобовете и да ги изхарчим и когато се наложи да имаме пари, да тръгнем да ги търсим на незнайна цена, разяснява тя.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1472)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР