С почти пет милиона евро само за пътни разходи в

...
С почти пет милиона евро само за пътни разходи в
Коментари Харесай

Колко взимат депутатите, само за да ходят на работа

С съвсем пет милиона евро единствено за пътни разноски в интервала от 2011 година до 2016 година депутатите от Македония са похарчили най-вече в района, сочат данни на изследователската мрежа СКУП.

Новите депутати поставиха клетва, ще имат рекордни заплати

Марешки: И аз мога да кажа, че ще понижим депутатските заплати

Еднакви минимални заплати в Европейски Съюз - допустимо ли е

Това значи, че приблизително за интервала всеки народен представител е похарчил 40 000 евро за това, а на годишна база сметката му доближава към 6500 евро за бензин, магистрални такси и други

В България депутатите са похарчили двойно по-малко от македонските си сътрудници, а в Хърватия, да вземем за пример, едвам по към 14 хиляди евро.

В Словения да вземем за пример депутатите имат обезпечен безвъзмезден транспорт в публичния превоз, а в случай че употребяват персоналната си кола получават по 15% от цената на бензин с октаново число 95 за всеки изминат километър.

Румънските депутати в това време имат право на свободен железопътен превоз, както и на вътрешна самолетна компания в две направления един път седмично. Ако решат да пътуват със личен автомобил, парите, които получават, са равни на 7,5 литра гориво на 100 километра.

В България казусът с достигането на работното място е решен генерално. Депутатите, които нямат жилище в София, имат право да употребяват длъжностен апартамент, възложен им от жилищния фонд на Народното събрание, от близо 180 жилището в столовата. Парламентът покрива и всички разноски за ремонт, съоръжение, застраховане на жилището, както и общинските налози и такси.

Депутатите в България също по този начин имат право на възобновяване на пътни разноски за потребление на градски и междуградски публичен превоз, на частни междуградски автобусни линии, железопътен и воден превоз, на вътрешни въздушни линии и потребление на лична кола.

Ако депутатът е от изборна единици на повече от 250 км. от София, има право на най-вече 40 самолетни билети, в една посока или назад, за една година, а на останалите им се признават до 12.

Разходите за пътни разноски на народни представители, употребяващи лична кола, когато посещават техните изборни региони, се уреждат с вътрешен акт на Народното събрание.

Депутатите в Гърция, които живеят отвън Атина, също се употребяват с възобновяване на пътни разходи. Те имат право на 104 въздушни билета годишно сред Атина и техния изборен регион, в случай че има постоянна въздушна линия. Народните избраници също имат право на възобновяване на разноските за наем на автомобил от 1500 евро месечно, а до момента в който са в Атина, Народното събрание покрива настаняването им в хотел или наемането на апартамент, на стойност до 1000 евро на месец.

Хърватските депутати, които живеят по-далече от 50 км от Загреб, по време на съвещанията имат право на прилагане на служебни жилища, гарсониери и едностайни жилища с най-голям наем до 330 евро на месец и режийни разноски от към 65 евро на месец. Разликата в тези суми се поема от законодателите. Що се отнася до пътните разноски, в случай че народните представители живеят на над 50 и на по-малко от 100 км от Загреб, те получават към 330 евро месечно за превоз.

В Босна и Херцеговина покриването на пътните разноски на депутатите е регламентирано с разпоредба, съгласно която, при потребление на лично транспортно средство се изплаща възобновяване на разноски, което се получава откакто пробегът от местоживеенето до мястото на работа се умножава по 20% от цената на литър бензин, а тази сума се умножава по коефициент 4.

А македонският парламент възнамерява тази година 1,3 милиона евро за пътни разноски, два пъти повече от предходната година.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР