С почти 24% компанията Девин“ е намалила теглото на опаковката

...
С почти 24% компанията Девин“ е намалила теглото на опаковката
Коментари Харесай

Девин е намалила почти с 24% теглото на най-използваните пластмасови бутилки

С съвсем 24% компанията „ Девин “ е понижила тежестта на опаковката на най-разпространените пластмасови бутилки. Компанията регистрира над 3% кВтч спестена сила за всеки литър създадена напитка и 9% по-малко употребена вода по отношение на 2021 година. Това демонстрира четвъртият Доклад за стабилно развиване за 2022 година на сдружението. Лидерът на пазара на минерална и изворна вода регистрира двоен растеж на вложения и дарения в поддръжка обществото. През миналата година компанията е подкрепила голям брой публично значими дела, като вложената сума възлиза на 121 870 лева
Докладът за стабилно развиване на „ Девин “ за 2022 година наблюдава напредъка на компанията във връзка с опазването на околната среда, намаляването на въглеродния отпечатък, удовлетвореността на чиновниците, както и на приноса на бизнеса към обществото.

„ За „ Девин “ миналата година несъмнено e знакова. 30-годишнината на компанията беше значим мотив да заявим своята роля, принос и дълготраен ангажимент както към опазването на околната среда, по този начин и към обществото. През 2022 година стартирахме значим разговор сред бизнеса, институции и специалисти за биоразнообразието като стратегическа цел за оцеляване и стабилно бъдеще. Дадохме също началото на най-мащабния план за екологично обучение у нас – самодейността „ Влез в зеления кръг “. В партньорство с БД „ Син байрак “ в България към този момент се разпростира огромна мрежа на международната стратегия „ Екоучилища “. Не на последно място – станахме част от международна B Corp™ общественост с компании, които дават отговор на най-високите стандарти за обществени и екологични индикатори, бистрота и отговорност. “ Това разяснява Борислава Налбантова, изпълнителен шеф на „ Девин “ ЕАД.

От 2019 година до 2022 година компанията регистрира 16% понижаване на въглеродния си отпечатък (грама CO2 на литър създадена напитка) по отношение на същия интервал на 2022 година И продължаваме да работим, с цел да реализираме изцяло елиминиране на зависимостта сред растежа на нашия бизнес и въглеродния си отпечатък.
През 2022 година общите излъчвания на CO2 на „ Девин “ възлизат на 33 169 тона. През 2022 година излъчванията от обсег 1 и 2 (енергия във фабриката) възлизат на 1,9 % по отношение на 22,4% през 2019 година Основното влияние на излъчванията (98%) се крие в това, което се случва преди и след фабриката. Затова най-голям принос имат дистрибуцията и опаковките. Следователно нашата упоритост за понижаване на въглеродните излъчвания слага акцент върху възстановяване на нашата работа с доставчиците и рационализиране
на веригата на доставки. Намалението в обсег 3 е обвързвано с непрекъснати нововъведения в региона на опаковките като усъвършенстване на тежестта на първичните опаковки, подмяна на вторични опаковки с рециклирани такива или тяхното минимизиране. През 2022 година с горделивост можем да споделим внедряването на автоматизиран развой и потребление на лепило за стабилизирането на стековете и цялото пале с подготвен артикул, което води до изцяло прекратяване на потреблението на картонени подложки в палетния формат.
„ Девин “ признава негативното влияние на опаковките върху околната среда и се стреми да играе водеща роля в оформянето на позитивно бъдеще. В отчета компанията регистрира, че през 2019 година започва 10 уговорката, съсредоточени към четири основни движещи сили (преоткриване, понижаване, преработване, възстановяване), ориентирани към ускорение на прехода ни към кръгова стопанска система. Осигуряването на високо качество рециклирана пластмаса е затруднено През 2022 година компанията регистрира понижение на отпечатъка си от пластмаса с 3% г/л създадена напитка по отношение на 2019 година с помощта на множеството начинания за понижаване на употребяваната пластмаса, да вземем за пример понижаване на тежестта на нашата бутилка от 5 л с 2,2 %, както и на опаковката на функционалните ни води с 24%. Друга доста значима тематика е консолидираното на повече рециклиран материал в опаковките. Търсенето на рециклиран РЕТ материал измежду нашата и отвън нашата промишленост непрестанно се покачва. Осигуряването на високо качество rPET, предназначен за контакт с храни, който да дава отговор на стандартите и условията за качество на компания, е затруднено, признава отчета. „ Девин “ е въглеродно неутрална компания, която употребява 100% зелена сила (от възобновими източници) в своята индустриална база. Всяка година компанията усъвършенства своите резултати, като влага както в нововъведения в индустриалния развой, по този начин и в осведомителни акции за разделно събиране на опаковките, се показва още в отчета. 30 години DEVIN – Доверие във всяка капка
Под това мото компанията означи своята годишнина с няколко начинания в интерес на обществото и околната среда. С грижа за запазване на природата и традициите и връзката им с общностите „ Девин “ в партньорство с Националното съдружие на общините подкрепя възобновяване на 30 публични чешми с минерална и изворна вода в цялата страна. Втората юбилейна самодейност сложи на социална полемика тематиката за биоразнообразието. В гр. Девин компанията бе хазаин на кръглата маса „ Биоразнообразието – стратегическа цел за оцеляване и стабилно бъдеще “, в която се включиха институции, неправителствени организации, специалисти от страната и чужбина и медии. С задачата да възпитава децата в отговорно отношение към околната среда от ранна възраст „ Девин “ в съдействието с Българско придвижване „ Син байрак “ сложи началото на най-големия план за въвеждане на екологичното обучение у нас, част от международната мрежа „ Екоучилища “, която обгръща над 59 хиляди учебни заведения в 75 страни и ангажира над 1,4 млн. учители и 20 млн. възпитаници. Докладът за стабилно развиване на „ Девин “ ЕАД е направен по одобрената методология на Global Reporting Initiative (GRI) за оценка на устойчивото развиване и може да бъде открит.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР