С почти 100% са се повишили разходите за декар земеделска

...
С почти 100% са се повишили разходите за декар земеделска
Коментари Харесай

Българските картофи ще поскъпнат двойно тази година, предупреждават производителите

С съвсем 100% са се повишили разноските за декар земеделска продукция в бранш " Плодове и зелнчуци ". Това са наблюдения на производители от Гоце Делчев.

Иван Сабахуков отглежда картофи в благоевградското село Хаджидимово. Той е един от дребното останали огромни аграрни производители в района. Повечето, които всеобщо отглеждаха тютюн през предишни години, се отхвърлиха, като оповестиха, че гледането на зеленчуци не е рентабилно за тях.

" В момента торове, препарати и горива са ужасно скъпи, а помощ няма отникъде и би трябвало да отбележим че и картофопроизводството е заложено да бъъде унищожено, което е пагубно. По време на война да унищожиш бранш, който способства да изхранването на популацията, е убийствено ", разяснява той.

Производителят предложи всеки, който може, да си засее лични картофи, чушки, домати и други зеленчуци, с цел да се смекчи инфлацията. Според производителя ограниченията на държавното управление няма да оказват помощ, а ще утежнят ситуацията.

" Увеличението на българските картофи ще е 100% по отношение на предходната година. Българинът би трябвало да се приготви за това нещо, тъй като ние, които работим за това, няма по какъв начин да изкааме евтина продукция. самите ние купуваме и произвеждаме ужасно скъпо ", изясни Иван Сабахуков.

До предходната година дотацията за производството на картофи е 100 лева./декар, с които не се покриват никакви разноски, изясни още той. А от тази година пък Европейският съюз не разрешава субсидирането, тъй като има свръхпроизводство на картофи. Това е и повода у нас да има толкоз доста вносна продукция.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР