С по-високи цени на електроенергията в сегмента “пазар ден напред”

...
С по-високи цени на електроенергията в сегмента “пазар ден напред”
Коментари Харесай

Европейските електроенергийни борси тестват пазара за цени от над 60 евро за MWh

С по-високи цени на електрическата енергия в сегмента “пазар ден напред” старитрат европейските електроенергийни тържища. По-висока е и цената на петрола. В края на предходната седмица беше регистриран растеж и на СО2 излъчванията и на газа. На този декор рецесията, провокирана от ковид не стихва, а ограничаващите ограничения под разнообразни форми не престават. COVID-19 към момента е най-сериозният фактор, с който се преценяват пазарите.

С цени над 61 евро за MWh започват на 8-ми март европейските електроенергийни тържища в сегмента „ пазар ден напред “. Това е с 6 до 8 евро повече отпреди година. Изключение вършат единствено пазарите на Сърбия (58.4 евро за MWh), Испания и Португалия (54.43 евро за MWh).

Най-значително пораства цената на Българската самостоятелна електроенергийна борса (БНЕБ) с ден за доставка 8-ми март – с 64.8 % до 61.60 евро за MWh, само че по отношение на 37.37 евро за MWh в почивния неделен ден, съгласно данните на energylive.cloud. Цената на БНЕБ е по-ниска от тази на румънския пазар – 62.25 евро за MWh и на гръцкия – 63-05 евро за MWh.

Най-висока е цената, записана на електроенергийната борса в Полша – 67.04 евро за MWh. Конкретно за БНЕБ би трябвало да се означи, че въздействие оказва и нарасналото търсене на електрическа енергия при започване на новата седмица спрямо много обраното през миналите седем дни.

Стойностите, реализирани на БНЕБ в този сегмент и за първата седмица на месец март остават малко под тези на прилежащите електроенергийни тържища (Румъния, Гърция и Сърбия). Като цяло през първите три дни на предходната седмица цените на европейските електроенергийни тържища варираха сред 50 – 54 евро за MWh, а със задаването на почивните дни спаднаха до 47 – 44 евро за MWh. Разликата в температурите и надлежно производството от вятърна и слънчева сила се отразяват на цените за балансиране, които остава нестабилни. Според множеството анализатори тази неустойчивост ще продължи заради увеличеното произвеждане на вятърна и слънчева сила и понижаване на стандартното такова и несигурността, за която огромен принос продължава да има и обстановката, обвързвана с ковид, която се отразява върху стопанската система.

Колкото до февруари, междинната цена на множеството европейски електроенергийни пазара надвиши 45 евро за MWh, увеличавайки се на годишна база, само че намалявайки спрямо януари. По-различна е цената за пазара на Испания и Португалия, където междинната цена е някъде към 30 евро за MWh и на Полша – над 45 - 50 евро за MWh. До дни се чака Българската самостоятелна електроенергийна борса (БНЕБ) да разгласява доклада си за месец февруари.

Най-общо на европейските електроенергийни тържища се следи лек спад на цените през февруари спрямо първия месец от 2021 година, само че на годишна база има доста нарастване, а по какъв начин ще се впише тестването от цени над 60 евро за MWh през втората седмица на март тази година и до каква степен усточиво ще е във времето остава да се разбере.

Производството от вятър и слънце през февруари

Предварителните данни сочат, че на всички европейски електроенергийни пазари производството на слънчева сила през февруари спрямо януари се е нараснало. Най-голям растеж е регистриран на немския пазар - с 258%. В Италия, Франция и Испания също са регистрирани обилни нараствания, надлежно от 84%, 60% и 34%.

Според данни на фирмите за разбора, в случай че обаче производството на слънчева сила през февруари тази година се съпостави с това от същия месец на 2020 година, то се е нараснало в Германия, с 24%, и във Франция, с 1,2%. На останалите пазари производството на ток от тази технология е намаляло, като Португалия е отпред на този спад с 15%.

Що се отнася до производството на вятърна сила, през февруари 2021 година то се е нараснало спрямо януари на множеството пазари. Във Франция варира в един диапазон от плюс 17%. В Италия и Испания обаче се регистрира спад с 30% и 2,8% надлежно. На годишна база производството на вятърна сила е спаднало на съвсем всички пазари и мащабът на това намаляване доближава до 43% в Германия. Единствените пазари, на които производството на вятърна сила се е нараснало, са тези на Иберийския полуостров. Съответно там е регистриран сок от 88% в Португалия и 55% в Испания.

Цени на газ, нефт и излъчвания

Цените на природния газ спаднаха до 16.400 евро за MWh, само че не би трябвало да се не помни, че фючърсите на TTF на ICE за месец март съумяха да доближат до 20.18 евро за MWh (на 8-ми февруари). Средната стойност през февруари, спрямо януари спада с 14 %, само че същото време газохранилищата в Европа от ден на ден се изпразват и 5 март равнището на запълване доближава 34.80 % или 386.5824 TWh. Това също ще има свое отражение върху ценовите стойности през новата седмица, започваща от 8 март.

Цената на петрола вид Brent, която започва на първи март с 64,4 $ за барел мина през лек спад, само че след решението на ОПЕК+ да продължи актуалната политика на ограничение на добива в петък съумя да скочи над 66 $ за барел. Сутринта на 8 март Brent започва с цена над 70 $ за барел.

Цената не СО2 излъчванията по контракта за декември 2021 година, те започнаха месец февруари с минимална месечна цена от 32-35 евро за звук, след това обаче се повишиха и съумяха да доближат на 12 февруари до 40.02 евро за звук. Това е и най-високата цена, записана до момента. Средната цена за февруари остава 37.96 евро за звук. Към 5 март цената на излъчванията за СО2 остава висока – 38.93 евро за звук.

Ситуацията с ковид продължава да е водеща и за европейските електроенергийни тържища. Данните на института Джон Хопкинс сочат, че растеж на инфектираните в света от началото на пандемията към този момент надвишава 116 милиона души, а случаите с летален излаз към събота сутринта е над 2.5 млн. души. На този декор Европа продължава да изпитва усложнения с имунизацията, а това към този момент се отразява освен на икономическата, само че и на политическата обстановка в разнообразни страни. На този декор здравните специалисти остават скептични и прогнозите са за възобновяване се изместват от края на 2021 година към пролетта на 2022 година. Въпросът е до каква степен стопанските системи и държавните финанси ще могат да устоят на този напън.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР