С плавен преход към ново ежедневие и правила, Гърция излиза

...
С плавен преход към ново ежедневие и правила, Гърция излиза
Коментари Харесай

Гърция излиза от карантината, но строгите глоби остават

С равномерен преход към ново всекидневие и правила, Гърция излиза поетапно от наложената карантина и минава към втора фаза в битката с COVID-19. Девизът „ Оставаме у дома “ се трансформира на „ Оставаме в сигурност “. Това съобщи в послание към гръцкия народ министър председателят Кирякос Мицотакис, оповестява "Труд ".

Според графика, показана от министър-председателя, се планува поетапно отваряне на страната в границите на идващите два месеца.

От 4 май отпада условието хората да напущат домовете си единствено след изпращане на SMS или приемане на документално позволение. За още две седмици остава възбраната за придвижване сред областите. Дотогава нарушителите ще бъдат наказвани с санкция от 300 евро, лишаване на шофьорска брошура и регистрационни табели за 60 дни. От 19 май пада и тази възбрана и се позволява свободното напредване сред островите и пътуванията в цялата страна.

На 4 май порти ще отворят дребните търговски обекти, като фризьорски салони, където обаче ще е належащо авансово записване. Останалите търговски обекти ще стартират работа от 11 май, а моловете – от 1 юни.

От 4 май в църквите ще могат да се правят самостоятелни поклонения, а от 17 май – и богослужения.

Началните учебни заведения, детските градини и ясли остават затворени. Възможно е да проработят от 1 юни, само че единствено в случай че ходът на епидемията е низходящ. Учебните занятия за последния гимназиален клас се възвръщат на 11 май, а седмица по-късно – и за останалите класове от прогимназия и гимназия.

От 1 юни отварят заведенията за публично хранене, както и целогодишните хотели, а от 1 юли – и сезонните хотели. Организираните плажове към този момент остават затворени.

Навсякъде остават условията за съблюдаване на отдалеченост от 1,5-2 м сред хората, както и наложителното носене на медицински маски в затворени пространства и градски превоз. Глобата за неспазване на разпоредбите е 150 евро.

14-дневната карантина на влизащи от чужбина гърци или непрекъснато живеещи чужденци в страната към този момент остава. При какви условия ще бъде отворена границата за туристи ще стане ясно след реализиране на общо съглашения със страните членки на Европейски Съюз.

Припомняме, че от 23 март Гърция пропуща на територията си единствено гърци и непознати жители, които живеят или работят в страната. Това би трябвало да се удостовери на пропускателния пункт с формален документ на гръцки език.

На границата при влизане в Гърция е належащо пътуващият да потвърди, че живее законно в страната или има лично жилище или такова чартърен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР