С плаката, който показа в ефир Марина Овсянникова, беше сложен

...
С плаката, който показа в ефир Марина Овсянникова, беше сложен
Коментари Харесай

Три секунди могат да вдъхновят и да дадат сила

С плаката, който сподели в ефир Марина Овсянникова, беше комплициран завършек на тишината. Това отбелязва за " Гардиън " Денис Катаев, до неотдавна водещ в опозиционната тв " Дождь ", която трябваше да приключи излъчванията си.

" Три секунди могат да вдъхновят хората и да им дадат мощ ", прибавя той.

" Приятел, който работи в един от държавните тв канали, ми сподели, че е прекачена алена линия. В обществените медии отзвукът е голям. Това е ново възприятие за хората, които работят в тези прецизни, проправителствени места.

Вярвам, че това е революционно развиване за малкия екран в Русия - нещо като появяването на първите фрагменти от войната в Персийския залив през 1991 година

Действията на Овсянникова евентуално ще влязат в книгите по история, сходно на радикалната акция на " Пуси Райът " в храма " Христос Спасител " в Москва през 2012 година ", написа в своя коментар Катаев.

Той приказва и за отпушването на подаването на оставки на публицисти от държавните медии. Много други също желаят да изоставен, само че ги задържат тежки ипотеки и други заеми, изяснява Катаев.

Би Би Си прави обстоен обзор на подадените оставки и другите форми на митинг в съветските проправителствени медии след началото на войната в Украйна.

Часове след митинга на Овсянникова станаха известни три оставки. Журналистката от съветския Канал 1 Жана Агалакова е напуснала работата си като сътрудник за Европа, други двама нейни сътрудници са си тръгнали от конкурентната НТВ. Лилия Гилдеева е работила за канала като водещ от 2006 година, а Вадим Глускер е в малкия екран от съвсем 30 години.

Журналистът Роман Супер твърди, че хората всеобщо напущат " Вести ", където и той работи, само че тази информация не е доказана, прецизира Би Би Си. Известният тв водещ Сергей Брильов опроверга известията, че е подал оставка, като посочи, че е отсъствал повече от седмица по работа.

Мария Баронова е най-високопоставеният чиновник на RT (по-известна като Russia Today), подал оставка. Бившата основна редакторка в пропагандната телевизия изясни пред Би Би Си в края на предишния месец, че Путин към този момент е разрушил репутацията на Русия и че стопанската система на страната е мъртва.

" В моя живот имаше една огромна обич, и тя също към този момент е мъртва ", добави патетично тя.

В RT имаше и още оставки, включително на публицисти неруснаци, които работеха за езиковите ѝ служби. Бившата кореспонденка в Лондон Шадия Едуардс-Дашти заяви, че напуща в деня на нашествието на Русия в Украйна. Тя не уточни аргументи. Работещият от Москва Джони Тикъл също си потегли в този първи ден на войната с обяснението " в светлината на скорошните събития ".

Френският водещ в RT Фредерик Тадеи изясни напускането си с обстоятелството, че Франция към този момент е в открит спор с Русия и той не може да продължи да води предаването си " Забранено да се не разрешава ", тъй като желае да е предан към своята страна.

Ден по-късно от Европейски Съюз пристигна и формалната възбрана на многочислените медийни формати на RT, както и на " Спутник ", поради операция, дезинформация и деформиране на обстоятелствата. Така че тези оставки може бе са изпреварили неизбежното. Според Ройтерс вълна от оставки е имало и в ситуираната в Германия съветска държавна организация Ruptly.

Реакции има освен измежду жулналистите, само че и измежду водещи на тв шоу стратегии. Един от най-популярните - Иван Ургант, си е взел отмора от своето шоу в прайтайма на Канал 1. Той реагира на войната като постави в своя Инстаграм вместо фотография - черен квадрат, с ясното обръщение:

" Страх и болежка. Не на войната "

След това сподели на почитателите си да не се паникьосват, взел си е отпуска и скоро ще се върне.

Двойка №1 измежду съветските звезди - Алла Пугачова и Максим Галкин, известен тв водещ, бяха измежду фигурите от шоубизнеса, които също оповестиха, че стопират дейностите си и отиват " във почивка ". Галкин написа в своя Инстаграм (преди още Кремъл да забрани обществената медия в Русия): " Няма опрощение за война! Не на войната! "

" Много се приказва, че това (протестът на Овсянникова-бел. ред.) може да е зрелище. Режисирано неодобрение, или разрешено някак. Според мен това е смешно допускане, самото то имащо корени в пропагандата на Кремъл - концепцията, че всичко, което излиза от нормалното, би трябвало да е следено.

Но те (управляващите - бел. ред) единствено ще имат изгода, в случай че ни накарат да мислим по този начин - че това е режисура и че те управляват всичко. За тях е значимо ние да не повярваме, че една жена може да се изправи против голямата машина, че може да се откъсне от системата и да я провокира. Но тя го направи ", отбелязва още в коментара си за " Гардиън " Катаев.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР