С писмо до всички кметове на общини Централната избирателна комисия

...
С писмо до всички кметове на общини Централната избирателна комисия
Коментари Харесай

ЦИК с нови разпореждания за изборите, засягат хората с ТЕЛК

С писмо до всички кметове на общини Централната изборна комисия им указа да ползват новите разпореждания в Закона за здравето по отношение на удължените ТЕЛК решения. Поводът е сформирането на преносими изборни секции, в които на втори април ще гласоподават хора с увреждания, като тези от тях с изтекли ТЕЛК решения, също ще могат да упражнят правото си на избор от домовете си, в случай че в общината има преносима секционна комисия.

Писмото на ЦИК до кметовете идва след питане на БНР по тематиката дали хората с изтекли ТЕЛК решения, които нямат нови поради бавната работа по преосвидетелстване, ще могат да гласоподават с преносима секция. Затова и ЦИК указа да се съблюдават новите разпореждания на закона.

Така човек, който е подал 3 месеца преди да изтече ТЕЛК решението му заявление за ново, само че към момента няма издадено такова, няма да бъде лишен от право да гласоподава с преносима секция.

" Докато няма ново ТЕЛК решение, общинските администрации следва да одобряват това, което е имало досега, разясни пред БНР представителят на ЦИК Росица Матева.

При подаване на заявката за гласоподаване с преносима секция, хората с увреждания не би трябвало да дават ТЕЛК решение:

" Не, не би трябвало да показват документи. След като подадат заявката общинските администрации служебно ревизират дали дават отговор на условията да бъдат включени в листата за гласоподаване с преносима СИК. А условието е за болестта да е от подобен темперамент, че да не разрешава на гласоподавателя да напусне дома си и да отиде до изборното помещение. В нашето кардинално решение сме споделили медицински документи, които откриват това положение. Имаме поради, в случай че има някакво краткотрайно разстройство на здравето, което обаче допуска, че гласоподавателят не може да напусне дома си, то също би трябвало да бъде взето поради, само че би трябвало да бъде открито със съответните епикризи ".
ТЕМА преди 19 часа 691 преди 23 часа 4758 преди 23 часа 1853
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР