С пищно шествие трупите на Плoвдивския драматичен театър, Куклен театър

...
С пищно шествие трупите на Плoвдивския драматичен театър, Куклен театър
Коментари Харесай

С шествие по Главната улица отбелязаха Международния ден на театъра

С охолно шествие трупите на Плoвдивския трагичен спектакъл, Куклен спектакъл и Опера Пловдив, както и възпитаниците на Националната гимназия за театрални и екранни изкуства, означиха Международния ден на театъра. 
Прочетете още
Всички те облякоха костюми от знакови спектакли, минаха по Главната улица и стопираха за обща фотография на стълбите на Каменица. Носеха плакати с надпис „ Театър, моя обич “, Светът е сцена и всички в него сме актьори “ и „ Всичко е спектакъл “.

Предстои откриването на най-новия площад в Централен, а на церемонията ще участват министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев, кметът на града Костадин Димитров и зам. кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов.

В шествието се включиха Албена Колева, Камен Донев и Диана Добрева.

„ По целия свят богатите хора стоят театри. В Пловдив елементарните хора са осъзнали, че е значим и духът и с изключение на улици, лечебни заведения и учебни заведения, са разкрили спектакъл. Театърът е болница за душата, учебно заведение по морал и нравственос. С откриването на Площад Театрален, желаеме да покажем, че пазим паметта на всички тези, посветили живота си на театъра. Театърът е полет на духа, храброст “, сподели шефът на Драмата Сюзанна Арутюнян-Василевска.

Зам.-кметът по просвета акцентира, че театърът има свойството да сплотява, да отстранява разликите и че с разкриването на площада всеки ще знае, че градът ни е дал на България първата професионална натрупа. 

„ Честит празник! Завиждам Ви благородно, тъй като за разлика от Вас, колкото и да се пробвам да събудя наслада в хората, не съумявам! “, пошегува се кметът Костадин Димитров. След него министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев призна, че това е остаряла фантазия на всички от екипа. „ На това място оттук нататък елементарното ще става неизмеримо, всеки минувач ще се трансформира в воин. Всеки ъгъл ще крие историям, която чака да бъде разказана “.

След формалните речи актьорите Симеон Алексиев и Тодор Дърлянов върнаха присътващите към времената на основаването на пловдивския спектакъл, където на 8 съвещание на регионалния съвет под мощното въздействие на Константин Величков и Захари Стоянов са отпуснати 75 000 гроша за основаването на жива натрупа.

„ Хората не се хранят единствено с самун. Един народ в случай че може единствено земя да обработва, не може да стори нищо огромно “, споделя тогава Константин Величков. След това прозвучаха думите на Ив, Вазов, който в „ Отечествен глас “ пише „ Значи постави се към този момент здрава основа на българский национален спектакъл. 11 декември 1881 “.

Под бурните овации на всички присъстващи прозвучаха имената на всички актьори от първата натрупа.



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР