С пищна заря, топовни залпове, концерти в центъра на Пловдив,

...
С пищна заря, топовни залпове, концерти в центъра на Пловдив,
Коментари Харесай

Затварят възлови булеварди в Пловдив, вижте ПРОГРАМАТА на тъ...

С обилна заря, топовни залпове, концерти в центъра на Пловдив, само че и с ограничавания в трафика ще премине през днешния ден двойният празник под тепетата - на Съединението и на града.

От 9 до 14 часа напълно или за малко ще се стопира придвижването по бул. „ Васил Априлов “ – от табелата на Пловдив при входа откъм Голямоконарско шосе до бул. „ Шести септември “, и по бул. „ Шести септември “ – от кръстовището с бул. „ Васил Априлов “ до бул. „ Цар Борис III Обединител “.

Маршрутите на автобусни линии № 6, 11, 15, 20, 21, 22, 37, 44, 93, 99 и 116 се трансформират, предизвестиха от общинското дружество „ Организация и надзор на превоза “.

Бул. „ Шести септември “ ще бъде затворен от 18 до 23 часа в сектора сред бул. „ Руски “ и „ Цар Борис III Обединител “ поради тържествената заря - инспекция по случай 136-ата годишнина от Съединението на България. По обиколни направления ще се движат рейсовете по 11 линии.

През целия ден до на следващия ден затворена ще остане ул. „ Иван Вазов “, където от през вчерашния ден се организира празникът на Пловдив.

Денят ще стартира по традиция с интернационален маратон, който ще тръгне от град Съединение до едноименния площад в Пловдив. Разстоянието е 22 километра, а в надпреварата се включват както деца, по този начин и ветерани в тичане на дълги дистанции.

Сутринта от 10 часа митрополит Николай ще отслужи церемониален молебен в църквата „ Св. Богородица “. В словото си той ще пожелае здраве и благоденствие на миряните, а полиците ще призове да са единни и да не хвърлят страната в безпорядък. В храма ще участват представителите на локалната власт отпред с кмета Здравко Димитров, депутати, жители.

Паметник на Гаврил Кръстевич ще бъде тържествено открит незабавно след службата в двора на катедралния храм. Фигурата на възрожденец и труженик за независимостта на православната черква е изваяна от бронз в човешкия растеж със свитък в ръка на акта за учредяването на Българската екзархия.

Венци и цветя ще бъдат положени пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и пред паметната плоча на майор Райчо Николов /Капитан Райчо/.

В 12 часа на стълбите на Каменица ще свири Духов оркестър, а от 19 часа на пл. „ Централен “ пред Военния клуб стартира най-зрелищното събитие - театър на комитет „ Родолюбие “, който ще показа по какъв начин опълченците смъкват военачалник – губернатора Гаврил Кръстевич и прогласяват Съединението на България.



Тържествената заря - инспекция е планувана за 20,30 часа при изключително строги ограничения против Коронавирус - 19 и за да се подсигурява сигурността на формалните посетители и жителите, които нормално изпълват цялото пространство пред площада.

За 136-та годишнина от Съединението Историческият музей е подготвил експозиция „ Пловдив по пътя към модерния свят “, която може да се види в зала " Съединение ".

В същия ден на ул. „ Иван Вазов “ искащите могат да прегледат ретро коли, а децата да се порадват на актьорите от Пловдивския Куклен спектакъл. Вечерта ще ни веселят Hot Club de Plovdiv, УИКЕДА и предци Йожи с музиката на Йосиф Цанков във връзка 110-а годишнина на композитора.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР