С пет медала ще се завърнат състезателите от олимпийския отбор

...
С пет медала ще се завърнат състезателите от олимпийския отбор
Коментари Харесай

Младите ни физици с куп медали от Олимпиадата

С пет медала ще се завърнат състезателите от олимпийския тим по физика. Между 16 и 24 юли 2017 година в Джaкарта, Индонезия, 48-ата Международната олимпиада по физика одобри 424 възпитаници (още 171 ръководителя, 78 наблюдателя) от 88 страни от целия свят.

Първенецът по астрономия и астрофизика Бойко Борисов завоюва един сребърен орден, а останалите 4 бронзови медала бяха извоювани в конкуренция измежду 400 състезатели.

България е една от страните учредителки на влиятелното интернационално съревнование, представяйки съществени триумфите от 1967 година до през днешния ден. Тази година състезателите получиха опцията да се приготвят в нова оборудвана лаборатория. Постиженията на състезателите са споделени с ръководителите на тима - Мирослав Абрашев и Нено Тодоров.

Съставът на тазгодишния народен тим по физика е следният:

1. Бойко Борисов, 10 клас, СМГ - сребърен орден
2. Димитър Ружев, 12 клас, СМГ - бронзов орден
3. Александър Иванов, 12 клас, СМГ - бронзов орден
4. Александър Атанасов, 12 клас, МГ Плевен - бронзов орден
5. Георги Александров, 10 клас, СМГ - бронзов орден

Състезателната част на МОФ се организира в границите на 2 дни - научен (3 задания в няколко физични посоки, за 5 часа) и на практика (една или две задания с 5-часова продължителност) кръгове. Задачите обичайно се приготвят от страната хазаин и се утвърждават от интернационалния ръб.

До 2017 година българските възпитаници са спечелили за страната ни общо 119 медала: 14 златни, 38 сребърни, 67 бронзови медала и 59 почетни грамоти. Изключително достижение за България е безспорното първо място на Иван Иванов на XIV Международна олимпиада по физика през 1983 година Ръководител на тима от 2000 година е доцент Виктор Иванов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР