С първия указ президентът трябва да назначи служебно правителство, а

...
С първия указ президентът трябва да назначи служебно правителство, а
Коментари Харесай

Доц. Киселова: Служебното правителство трябва да действа балансирано

С първия декрет президентът би трябвало да назначи служебно държавно управление, а с втория – да разпусне 45-ото Народно заседание и да дефинира датата, на която да се проведат избори за идващото. Това изясни в изявление за БНР доцент, учител по конституционно право.
Гласуваният от настоящия парламент мораториум върху назначенията в държавни структури би трябвало да се вземе поради, тъй като е указано, че до назначението на длъжностен кабинет не могат да се вършат сходни назначения, посочи Киселова. „ Третият декрет допускам, че ще бъде за състава на новата. “
Тези президентски укази създават своята мощ неотложно, с подписването им от президента, добави конституционалистът.
От четири значими акта на актуалното Народно заседание два към този момент са в, уточни доцент Наталия Киселова.
Решението на Конституционен съд по мораториума ще даде отговор на въпроса може ли един парламентарен орган в лицето на Народното събрание да ограничи пълномощията на различен подобен орган, какъвто е Министерският съвет да извършва пълномощия, планувани в закон.
При централният въпрос касае машинното гласоподаване, означи доцент Киселова, съгласно която „ тук малко са попренавили обстановката, тъй като въпреки да господства машинното гласоподаване, хартиените бюлетини ще бъдат налични “.
„ Въпросът е дали това е прикрит учебен ценз. Аргументите им не са доста обосновани съгласно мен. “
Запитана можем ли да чакаме от служебното държавно управление да продължи така наречен проверка, стартирана от парламентарната комисия за инспекция на настоящето ръководство, Наталия Киселова акцентира:
 Кои имена се спрягат за служебния кабинет? Кои имена се спрягат за служебния кабинет?
Очаква се през днешния ден, 11-ти май, президентът Румен Радев да назначи служебно държавно управление и да разпусне 45-ото Народно заседание, предава БГНЕ...
„ Дали могат да бъдат правени административни инспекции, да бъдат предоставяни данни на органите на правосъдната власт, да бъде сезирана прокуратурата – да, може. Правителството би трябвало да откри баланс сред желанието на всички да бъдат разкрити колкото се може повече от противозаконните действия, които са били осъществявани, в случай че има такива, и да бъдат водени настоящите каузи на страната, най-много умерено да бъде проведен вотът на 11 юли. Ако се тръгне единствено в едната посока – да се търси непременно да се вадят далавери, може да се пропусне друго, което е по-важно “, разяснява доцент Киселова.
Президентът се държи много умерено в много изнервената обстановка, счита преподавателят.
„ Всички останали са или нетърпеливи, или изнервени. Разбира се, това ще бъде част от визитката му за втория мандат. “
Ако служебното държавно управление прави избрани действия, то ще е, с цел да се покаже, че има и различен модел на държавно ръководство, уточни още доцент Киселова.
Ако в другото предстоящо решение на Конституционния съд – за фигурата на специфичния прокурор, който ще проверява основния, бъде открита противоконституционност, отиваме в изходна позиция и идващият парламент ще би трябвало да преуреди въпросът, разясни Наталия Киселова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР