С първия си роман актьорът Том Ханкс влезе в сблъсък

...
С първия си роман актьорът Том Ханкс влезе в сблъсък
Коментари Харесай

Том Ханкс: Никой не знае как се прави филм, въпреки че всички си мислят, че са наясно с това

С първия си разказ артистът Том Ханкс влезе в конфликт с литературните критици.

Американският артист Том Ханкс, който има над 80 кино лентата зад тила си и две награди " Оскар ", дебютира на нова сцена - литературната, като издаде първия си разказ. След повече от четири десетилетия в Холивуд, звездата от хитови продукции като " Форест Гъмп " и " Спасяването на редови войник Райън " реши да разкрие в книга тайните към процеса на основаване на блокбъстър, базирайки се на личния си опит. За първи път той се снима във филм през 1980 г. 

Дебютният му разказ " Създаването на още един огромен кино шедьовър " ( " The Making of Another Major Motion Picture Masterpiece " ) дава визия на читателите за целия развой към основаването на продукция - от подготовката на идея през създаването и адаптирането на сюжета, до планирането на фотосите и приемането на гаранции, че планът няма да се провали на финалната права. Кой е по-наясно с всичко това от Том Ханкс, който може да се похвали със забележителен опит в Холивуд?

Оказа се, че рецензията не е изключително удовлетворена от метода, по който артистът показва в романа си какво се случва към всяка нова продукция. Рецензиите за литературния дебют на Ханкс не са изключително ласкави. Според Дейвид Секстън от в. " Сънди таймс " първият разказ на артиста е " муден ", а за Тим Адамс от в. " Обзървър " създателят е съумял да улови в книгата си " суетата на Холивуд, само че не има екранната му дарба да вдъхва живот на героите ". Александра Джейкъбс, която написа за в. “Ню Йорк таймс ”, е на мнение, че в първия си разказ Том Ханкс е наблегнал много на детайлите, “причудливо разказвайки за основаването на филм в жанр " Марвел ".

От ефира на Би Би Си холивудската звезда се обърна към критиците и сподели, че реакциите им " не са обективни ". Той акцентира, че язвителните мнения не го тормозят, защото от години е в общественото пространство и се е научил да не обръща изключително внимание. Том Ханкс изясни също, че актьорската работа значи, че може да се оправи с всяка рецензия. 

Известният артист обаче не крие, че дебютният му разказ е оповестен, без да премине през нормалната процедура на утвърждение от издателите, каквато е процедура при писатели, които се пробват да пробият на пазара. Ханкс не счита, че би трябвало да се извинява за това. Актьорът е уверен, че книгата му " ще живее и почине поради личната си дарба да забавлява и просвещава публиката ".

На повече от 400 страници Том Ханкс показва основаването на блокбъстър не като плануван развой, а като безредна поредност от щастливи и нещастни случайности. 

" Никой не знае по какъв начин се прави филм, макар че всички си мислят, че са наясно с това ", прибавя създателят. " Направил съм доста филми (и мисля, че четири от тях са много добри) и към момента съм учуден по какъв начин се основават филмите. Целият развой е чудо… ", споделя Ханкс пред Би Би Си.

Романът му " Създаването на още един кино шедьовър " обгръща няколко десетилетия, като преглежда и по какъв начин се е трансформирала американската просвета през този откъслек от време. Историята стартира в Съединени американски щати след Втората международна война и продължава до наши дни. В романа са включени поредност от истински комикси, също написани от самия Ханкс и илюстрирани от Робърт Сикоряк. 

Всъщност концепцията за написването на книгата е на редактора на Ханкс - Питър Гедърс, който предлага на артиста да напише история с акцент Холивуд. Тема, доста близка и напълно позната за звездата от " Форест Гъмп ". В изявление за " Атлантик " Том Ханкс описа, че е преодолял първичното си отвращение да написа за бизнеса, като е  осъзнал, че желае да покаже, че основаването на филми " не е по този начин елементарно, колкото изглежда; толкоз е мъчно, че пречупва хората ".

" Всеки воин в книгата прави нещо, което съм претърпял, до момента в който съм снимал филм, разкрил съм философия или съм научил значим урок ", споделя Ханкс пред изданието " Пийпъл ". " Дори глупавите моменти са тип каскадьорски номер, който съм направил, или неточност, която съм позволил ".

" Пишех сред филмите, пишех, където и да бях, в самолета, у дома, по време на почивка, в хотелски стаи, през дългите уикенди, когато не работех ", споделя той. " Пиша, тъй като имам прекалено много истории в главата си. И е занимателно ”, добавя артистът. Том Ханкс споделя, че " постоянно " е писал " под една или друга форма ".   

" Създаването на още един огромен кино шедьовър " е първият му разказ, а през 2017 година на книжния пазар излезе алманах с негови разкази, озаглавен " Рядък модел ". Той съдържа 17 описа, като общото сред тях са пишещите машини. Том Ханкс ги колекционира, като има повече от 100 модела.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР