С първа победа по исканията на протестиращите синдикалисти от КНСБ

...
С първа победа по исканията на протестиращите синдикалисти от КНСБ
Коментари Харесай

Протестът на КНСБ удари 10 000! Налице е първата победа: Няма да закачат болничните

С първа победа по настояванията на протестиращите синдикалисти от КНСБ се похвали водачът на синдиката Пламен Димитров, откакто се върна преди минути от тринстранната среща, провеждаща се сега в Министерски съвет, до момента в който на открито над 10 000 медицински сестри, пожарникари, служители, миньори, учители и доста други упорстват за по-високи заплати. Той заяви, че е получил увещание от обществения министър, че разпоредбите за болничните няма да бъдат променяни и държавното управление ще застане твърдо зад това по време на срещата с работодателите. Същото било мнението на кабинета и за клас прослужено време.

Припомняме, че към този момент 2 часа продължава митинга на КНСБ, който потегли като шествие от площада пред „Александър Немски“ и спря пред Министерски съвет, с цел да внесат декларацията с настояванията си по време на тристранката. Следващата спирка на служащите ще е пред Асоциацията на работодателите, против които те стачкуват.

„Искаме парите си! Тази тодина сме изработили над 20 милиарда лв. на бизнеса, а къде е нашата част. Принудени сме да поносим унижения от работодателите, които си разрешават да нарекат българските служащи търтеи и лентяи, а харчат нашите пари! Няма да им позволим да се гаврят с нас и да ни лишават в този момент и класа прослужено време. Защо не дойдат в този момент тук на площада пред 10 000 души да им кажат, че ще им вземат класа – елате при нас очи в очи да ни наречете търтеи“, приканиха от трибуната от управлението на синдикатите по-рано.

След първата победа, Пламен Димитров съобщи, че са удовлетворени и се надяват и другите им претенции да бъдат задоволени, в противоположен случай още веднъж ще излязат на улицата, след което закри митинга против работодателите.

Пред камерата на ПИК TV водачът на КНСБ също удостовери, че две от настояванията в декларацията на служащите са изпълнени, в частите, в които зависи от държавното управление, остава да се случи нарастването на заплатите, за което правитерството би трябвало да упорства пред работодателите. „Правителството има воля да извърши всимки претенции – няма да се пипат болничните, както и клас прослужено време. Също по този начин България ще се причисли към европейския алианс за почтено заплащане“, разясни Димитров. Той заяви пред ПИК TV, че предстоят и още митинги – на пенсионерите, както и на селскостопанските служащи.

Междувременно от Министерство на труда и обществената политика оповестиха, че Бисер Петков е приел в постройката на Министерския съвет делегация от КНСБ, която връчи декларация от името на националния протест на синдиката до министър-председателя.

„ Приоритет на нашето ръководство е повишението на приходите. Доказателство за това е, че от следващата година минималната работна заплата се усилва с 50 лв. и ще бъде в размер на 510 лв.. Предвиден е 10-процентен растеж на заплатите в обществени бранш и също толкоз повдигане на възнагражденията на чиновниците във второстепенните разпоредители с бюджетни заеми в Министерството на труда и обществената политика “, сподели министър Петков.

Той осведоми, че в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2018 година е отпаднала концепцията за смяна в размера на компенсацията за краткотрайна неработоспособност в първите три дни от отпуска по болест. За сметка на това ще се усили контролът, което ще подсигурява, че няма да се злоупотребява и в същото време няма да се лимитират правата на обезпечените.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров означи позитивни крачки, които подхваща държавното управление, и предложи 5-годишен проект за повишение на приходите на българите, с цел да стигнат 60 на 100 от средноевропейските.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР