С паметен ритуал и концерт днес ще бъдат чествани 146

...
С паметен ритуал и концерт днес ще бъдат чествани 146
Коментари Харесай

Плевен чества 146 години от Освобождението на града

С незабравим обред и концерт през днешния ден ще бъдат празнувани 146 години от Освобождението на Плевен, оповестяват от Общината.

Ритуалът ще стартира в 11:00 часа на централния площад " Възраждане ". В памет на починалите за свободата на Плевен и България воини ще бъде отслужена панихида. Слово ще произнесе кметът доктор Валентин Христов. В знак на благодарност ще бъдат поднесени венци и цветя пред Параклис пантеон " Св. Георги Победоносец ".

Празничен концерт с присъединяване на Плевенската филхармония, Общинския хор " Гена Димитрова " и хора при Северняшкия отбор за национални песни и танци " Иван Вълев " ще се състои от 12:00 часа в залата на Драматично-куклен спектакъл " Иван Радоев ". Концертът ще е под диригентството на Георги Милтиядов.

Пред Областна администрация от 10:00 до 13:00 часа плевенчани ще могат да прегледат Музей навън. Инициативата е на ръководителя на Общинския съвет доцент Иван Малкодански, взаимно с плевенския клон при Дружество " Традиция " и Областна администрация. Ще бъдат показани оръжия, въоръжение, снаряжение, униформи на бойци от интервала на Плевенската епопея.

Денят на Освобождението на Плевен се отбелязва според Решение 4 на Общинския съвет от 19 ноември 1991 година Годишнина от капитулацията (28 ноември 1877 година ст. ст.) на обсадените войски на Осман паша в Плевен по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878), когато турският пълководец предава града и гарнизона на съветските войски. Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна борба в хода на войната. Западната османска войска задържа в продължение на съвсем пет месеца Плевен, обсаден от Западния съветски отряд. Превземането на Плевен провокира съдбоносен поврат в хода на войната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР