С пълно мнозинство от 11 гласа „За” Прокурорската колегия на

...
С пълно мнозинство от 11 гласа „За” Прокурорската колегия на
Коментари Харесай

От последните минути: Борислав Сарафов зае изключително важен пост

С цялостно болшинство от 11 гласа „ За” Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) избра Борислав Сарафов за шеф на Националната следствена работа (НСлС). Той бе единственият претендент за поста, а мястото бе овакантено откакто предходният шеф Евгени Диков бе определен и встъпи в служба като член на сегашния състав на Висш съдебен съвет.

Преди да бъде гласувана кандидатурата му, Сарафов отбрани концепцията си за работа като шеф на Национална следствена служба и отговори на въпроси на членове на Прокурорската гилдия, както и на такива, постъпили от неправителствени и професионални организации.

Той съобщи решителност натовареността с каузи на Национална следствена служба да доближи оптимални равнища, които да разрешат както качествено и срочно следствие по предоставените досъдебни производства, по този начин и рационално уплътняване на работното време.

Сарафов изведе на напред във времето и нуждата от срочно осъществяване на състезания за запълване на свободните щатни длъжности за следователи, както и усъвършенстване работата на профилираните отдели.

Концепцията му предлага и прецизно използване на правилата за специализация, екипност и взаимоотношение на следователите с наблюдаващите прокурори, както и все по-активно потребление на актуалната форма на следствие – така наречен JIT (съвместни екипи за разследване).

В концепцията му са планувани и ограничения за активизиране на следствията в дълбочина, като с изключение на инкриминираното закононарушение се открива и наблюдава генерирания незаконен капитал и неговата промяна. Според него сходен метод ще сътвори опция за откриване на спомагателна незаконна активност с финансов темперамент. Обосновава се нуждата от дейна тактика при следствието и за редовно определяне на връзки сред закононарушенията и директно или индиректно обвързваните с тях лица и имущество, на аспекти на проведената престъпност, на стопански, финансови и други закононарушения, в това число изпирането на пари.

Кой е Борислав Сарафов?
Борислав Сарафов има над 22 години общ юридически стаж, от който 21 години в органите на правосъдната власт като следовател и прокурор.
Професионалната му кариера стартира като стажант – арбитър в Софийски градски съд. В интервала ноември 1994 година – януари 1996 година е контрольор в Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ към Министерство на правораздаването, след което до 18 февруари 2001 година е следовател в Окръжен следствен отдел – София. От 19 февруари 2001 година до 31 март 2001 година е заместител областен прокурор в Районна прокуратура – Сливница. Бил е прокурор в Окръжна прокуратура – София от 1 юни 2001 година до 5 ноември 2016 година, като в интервала 6ноември 2006 година - 1 март 2007 година е командирован във Върховна административна прокуратура, след което до 17 декември 2009 година е командирован във Върховна касационна прокуратура. От 17 декември 2009 година до 22 декември 2010 година е заместител административен началник, заместител апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – София, командирован във ВКП. От 30 юни 2011 година до 17 януари 2013 година е административен началник на Апелативна профилирана прокуратура. От 18 януари 2013 година до избирането си за шеф на Национална следствена служба Борислав Сарафов е заместител на основния прокурор при Върховна касационна прокуратура. Награждаван е през 2002 година от Висш съдебен съвет със служебна признателност и грамота за високи професионални и нравствени качества и три пъти от основния прокурор на Република България надлежно през 2009 година, 2012 година и 2014 година

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Фокус
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР