С пълно мнозинство, Общински съвет Стара Загора одобри окончателния проект

...
С пълно мнозинство, Общински съвет Стара Загора одобри окончателния проект
Коментари Харесай

Одобриха окончателния проект за Общия устройствен план на Стара Загора

С цялостно болшинство, Общински съвет Стара Загор а утвърди окончателния план за Общ организационен проект (ОУП) на Общината.

„ Общ устройствен план бе стартиран като направа още през 2020 година. Предварителният план бе подложен на експертна оценка, организира се и публично разискване. Проектантският екип отрази допълненията и се съобрази значително с всички предоставени мнения и оферти “, посочи арх. Мартин Паскалев, ръководител на Постоянната комисия по териториално и селищно развиване и превоз.
 Община Стара Загора
От думите му стана ясно, че градът ще се уголемява в източна и западна посока що се отнася до жилищното строителство , а на юг ще се развива капацитетът за бизнес и  инвестиции. „ В проекта към този момент влизат всички 51 старозагорски села, със съответните конкретизирани територии за застрояване “, добави той.

„ Благодаря на екипа, който работи по плана, както и на всички общински съветници, присъединили се интензивно в дейностите “, акцентира по време на дебатите по предлагането кметът на община Стара Загора Живко Тодоров.

„ На първо място би трябвало да отбележим, че се отстраняват наличните несъгласия във връзка с настоящи Подробен устройствен план, които се разминаваха с предходния Общ устройствен план.  С приемането през днешния ден се позволяват проблемите на хората, само че и на администрацията. Така обезпечаваме и съществуващите зелени площи, което е в синхрон с нашата политика “ , добави кметът.

Той обособи като значимо достойство на проекта опцията да се притеглят нови вложители със основаването на нови индустриални терени. „ Перфектен Общ организационен проект няма - той би трябвало да дава визия за цялостния дух и визия за развиване и ръководство.

Всяко едно капиталово желание ще продължи да се преглежда обширно, тъй че да не бъде в ущърб на хората “, акцентира Живко Тодоров. Той заключи и желанията на Общината да бъде все по-атрактивно място за бизнеса и бизнесмените.

Съветниците поддържаха и оставането в действие на до момента настоящите Подробни устройствени проекти. На 40-тото съвещание на локалния парламент бяха прегледани общо 76 оферти.

Гласувано бе финансовото подкрепяне на процедури и действия по асистирана репродукция. 17 са документите, които дават отговор на условията и ще получат поддръжка в размер на 3 хиляди лева

Упълномощен бе представител на Община Стара Загора за присъединяване и гласоподаване по точките от дневния ред на Общо заседание на акционерите на „ Индустриална зона Загоре “ АД, което бива свикано поради постъпил интерес за закупуване на парцел.

„ Индустриална зона „ Загоре “ е на път да бъде запълнена. Отново повдигам въпроса за развиването на терените на Летище Стара Загора като индустриална зона - това е главният и най-хубав метод да отговорим на провокациите, които стоят пред нас във връзка Зелената с делка и идните трансформаци.
 Община Стара Загора
Стара Загора би трябвало да има добра и работеща опция. Считам, че би трябвало да се обединим към това да желаяме от страната летището, на което да бъде непокътната пистата.

Така тези 2200 дка да бъдат развити, да изградим нужната прилежаща инфраструктура и тези терени да притеглят вложители, търсещи огромни терени “, прикани кметът на общината.

Той напомни, че „ Загоре “ няколко пъти не бе предпочетена от фирмите, тъй като не може да отговори на условие за размер на предлаганите площи. „ Бъдещето на Стара Загора е обвързвано с тази тематика. Вярвам, че ще намерим консенсус с Общински съвет и ще създадем стъпки в тази посока, с цел да привличаме огромните вложители “, сподели по време на съвещанието Тодоров.

На второ четене утвърждение получи Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда и изискванията за слагане и унищожаване на преместваеми обекти и детайли на градското обзавеждане на територията на Община Стара Загора /приета с Решение № 664 от 17.12.2020 година на Общински съвет Стара Загора/.

Приет бе и Правилник за изменение на Правилник за изискванията и реда за даване на финансова поддръжка за новородено или осиновено дете на територията на Община Стара Загора.

Избрани бяха общинските съветници, които да вземат участие в състава Експертната комисия по член 9, алинея 1 от Правилника за изискванията, реда и критериите за съфинансиране на културни планове в Община Стара Загора. Старейшините са Дарин Петков, Петър Желязков, Валентина Бонева и Явор Гънчев.

С 31 гласа „ За “ бе подкрепено построяването на монумент на Тодор Александров в Стара Загора. Общинският съвет утвърди промени в общинската транспортна скица, касаещи разписанието на рейс №204 - СБА - Гробищен парк 2.

Съветниците поддържаха и продължение на активността на Триажен Коронавирус кабинет в ДКЦ I, с работно време от понеделник до петък. На своето постоянно съвещание, съветниците дадоха ход на процедурата за асортимент на правосъдни заседатели за Окръжен съд Стара Загора с мандат 2023-2027 година.

Общински съвет освободи отчасти от възнаграждение на локални такси ползвателите на общински терени за разполагане на маси за консумация. Мярката ще важи 6 месеца, считано от 1 юли.

Целта е понижаване на въздействието на негативните стопански резултати върху локалната стопанска интензивност в областта на туризма в Общината.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР