С пълно единодушие правната комисия на ЕП одобри на второ

...
С пълно единодушие правната комисия на ЕП одобри на второ
Коментари Харесай

Емил Радев: С нов регламент ускоряваме съдебните производства в ЕС

С цялостно единогласие правната комисия на Екологичен потенциал утвърди на второ четене законодателно предложение, което ще разреши да се употребяват опциите на новите технологии, тъй че достъпът до правораздаване на жителите и предприятията в Европейски Съюз да бъде по-бърз, по-евтин и по-сигурен.

Гласуваният текст на правилник, по който докладчик бе евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ, се отнася до възстановяване на трансграничното съдействието сред съдилищата при събирането на доказателства по цивилен и търговски каузи, оповестяват от пресцентъра на ГЕРБ.

представляваше Европейския парламент в тристранните договаряния с Комисията и Съвета на Европейски Съюз, при които бе реализирано съглашение по законодателния акт. Той цели да направи по-ефективно правосъдното трансгранично съдействие сред националните съдилища, което единствено през 2018 година е намерило отражение в почти 3,4 млн. цивилен и търговски каузи.



Новите правила ще улеснят събирането на доказателства в друга държава-членка посредством чуване на очевидец, страна или специалист по обещано дело. Промените ще разрешат на съдилищата директно да събират доказателства посредством потреблението на видеоконференция или друга подобаваща модерна технология за връзка от разстояние, налична в съответния съд. Исканията за събиране на доказателства ще бъдат изпращани непосредствено, бързо и надеждно сред съдилищата на обособените страни в Европейски Съюз. Така съгласно наредбите ще ускорят значително правосъдните производства, а неоправданите разноски по тях ще намалеят фрапантно.

Като пакет от ограничения за превъзмогване на слабостите в системата на правораздаването законодателното предложение е съобразено с най-високите стандарти за сигурност и цялостното ценене на условията на регламента за отбрана на персоналните данни.

"С измененията извоюваме опцията персоналните данни, считани за неуместни в съответно дело, да бъдат изтривани неотложно, а при липса на отговор, постъпилите претенции за трансгранично събиране на доказателства да се смятат за автоматизирано признати след приключването на избран период ", изясни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР