С пълно единодушие депутатите от парламентарната здравна комисия приеха на

...
С пълно единодушие депутатите от парламентарната здравна комисия приеха на
Коментари Харесай

Депутатите дадоха зелена светлина на мерките срещу реекспорта на лекарства

С цялостно единогласие депутатите от парламентарната здравна комисия одобриха на първо четене в четвъртък измененията в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, които плануват ограничаващи ограничения и по-високи наказания против паралелния експорт на лекарства, поради който има дефицит на българския пазар.

Промените бяха подкрепени от депутатите от всички парламентарни групи с 20 гласа “за “ и нито един “против “ или “въздържал се “.

Промените плануват вносът и търговията с медикаменти, заплащани отчасти или напълно от здравната каса, да се следи непрекъснато чрез електронна система . Когато за избрани лекарства се откри дефицит на българския пазар, техният експорт от страната ще бъде лимитиран или изцяло забраняван .

На инспекция от ИАЛ подлежат лекарствените артикули, за които минимум 5 разнообразни аптеки в границите на един месец подадат съобщение, че дистрибутор не е извършил поръчката им в период.

Експертен съвет към Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) ще създава два листата – единият за медикаментите, за които краткотрайно може да направи ограничавания в износа при определяне на дефицит, а другият – за медикаментите, за които в границите на предходните три месеца търговците на едро са уведомили ИАЛ, че ще изнасят отвън страната.

Лекарствените артикули, включени в ограничаващия лист, ще могат да се изнасят, единствено в случай че ИАЛ не е издала заповед за ограничение на износа на съответния лекарствен артикул.

ИАЛ ще има право да издаде заповед единствено в случаите, когато се откри, че има липса или дефицит на лекарства за българските пациенти.

Въвежда се обвързване фармацевтичните компании да поддържат запас в количества до 10 на 100 за лекарствените артикули, изчислен от потреблението на съответните лекарствени артикули през последните 6 месеца.

За експорт на лекарства в нарушаване на закона е планувана санкция от 50 000 до 100 000 лв..

Аптека, която достави лекарствени артикули от ограничаващия лист на търговец на едро или на други лица в нарушаване на условията закона, се санкционира с санкция от 10 000 до 20 000 лева, а при наново нарушаване – от 25 000 до 35 000 лева

По време на разискването в комисията от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM), представляваща огромните фармацевтични компании, се оповестиха против условието да поддържат 10% запас.

Директорът на асоциацията Деян Денев изясни, че 50% от фирмите не продават медикаменти и не вземат участие във веригата на доставки у нас, а снабдяването става по силата на контракт с дистрибутор, който е отвън контрола на фармацевтичните компании. Така откакто продадат медикаментите си на него, фирмите не могат повече да носят отговорност какво се случва с медикаментите и дали те се употребяват за доставяне в България или се изнасят.

Друго предложение на ARPharM е въвеждането на специфичен режим за отпущането на медикаментите от листата с дефицитни медикаменти. Идеята е да се вкара условие фармацевтите да пазят копие от рецептите известно време след продажбата на медикаментите, сходно на режима при медикаментите със зелена рецепта, с цел да не стават медикаментите жертва на “изкупвачи “ и в следствие изнасяни.

От Асоциацията на паралелните търговци обаче са срещу ограничението на свободното придвижване на артикули и нейният шеф Боряна Маринкова уточни, че неналичията на българския пазар би трябвало да бъдат решавани посредством въвеждането на опция за бързи вътреобщностни доставки.

Проф. Татяна Бенишева, ръководител на Българската асоциация за лекарствена информация, изрази подозрение, че Агенцията по медикаментите ще успее да построи електронната платформа за следене на придвижването на медикаментите за планувания в закона период от 4 месеца.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР