С пълно единодушие, без участието на БСП, парламентът отхвърли ветото

...
С пълно единодушие, без участието на БСП, парламентът отхвърли ветото
Коментари Харесай

Ветото на президента върху Изборния кодекс бе отхвърлено единодушно

С цялостно единогласие, без присъединяване на Българска социалистическа партия, Народното събрание отхвърли ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс.


ГЕРБ към този момент оповестиха, че незабавно след обнародването на закона, ще внесат нови ремонти, които да върнат прага на преференциите - 5- % за евроизбори и 7 за парламентарните.

Дебатът продължи повече от два часа, макар единодушието при гласуването. Депутатите дискутираха освен ветото, само че и всички тематики, свързани с вота.
Искрен Веселинов -зам.-председател на ПГ на " Обединени патриоти ": Единствената причина да гласуваме " за " Закона и срещу ветото е, че нашите сътрудници от ГЕРБ дадоха гаранции, че остарялото състояние на Закона ще бъде възобновено.Георги Марков, народен представител от ГЕРБ: Две неща има, които са присъщи за вижданията на господин президента по изборния развой в България и най-отчетливото от тях е по този начин нареченото машинно гласоподаване. Той е обладан от машинно гласоподаване. Валери Симеонов, ПГ на " Обединени патриоти ": Машинното гласоподаване не е някаква панацея. Един неособено политически образован електорат, на неособено високо интелектуално равнище доста елементарно можеш да му кажеш: като отидеш да гласуваш машинно, на този екран вътре има вградена камера. Това е.Веселин Марешки, ПГ на " Воля ": Ще отхвърлим ветото на президента поради няколко неща, само че главното е чистата измама, в избрани случаи стигайки до цинизъм на концепциите,които бяха предпазени от Българска социалистическа партия.
От Движение за права и свободи още веднъж обявиха, че български жители, които живеят в страни отвън Европейски Съюз, са лишени от право на глас. И приканиха президента:

Мустафа Карадайъ, ръководител на ПГ на Движение за права и свободи: Да извърши своето конституциоонно обвързване и да сезира Конституционния съд.
Отхвърленото несъгласие даде мотив на Корнелия Нинова да съобщи от централата на Българска социалистическа партия, че има договорка сред ГЕРБ и Движение за права и свободи. Според нея цената са ремонти в закона за вероизповеданията, с които се опрощават отговорностите на мюфтийството към страната.

Корнелия Нинова, ръководител на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ": Сделката е ние ви поддържаме, с цел да отхвърлим ветото на президента и причините на Българска социалистическа партия, вие опрощавате отговорностите на мюфтийството.
От ГЕРБ и Движение за права и свободи дефинираха думите й като подправени вести. Напомниха, че на два Консултативни съвета за национална сигурност при президента има решения за финансирането на вероизповеданията.

Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи: Малко преиграхте, г-жо Нинова, и е добре да отидете при господин президента и да го питате този въпрос от националната сигурност ли е или е сделка на Движение за права и свободи, или пазарлък на Движение за права и свободи. Няма да одобри Движение за права и свободи този въпрос да бъде обсъждан като партиен въпрос на Движение за права и свободи.Цветан Цветанов, ръководител на ПГ на ГЕРБ: Ние желаеме да имаме спокойствието, да подсигуряваме сигурността и никога да няма политически водач,независимо дали това е Корнелия Нинова, да слага мира в България, заигравайки се с етническата приемливост.
Цветанов изясни, че задълженията на мюфтийството към страната са към 8 млн. лв.. Законопроектът би трябвало да бъде прегледан в петък.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР