S&P 500 достигна още един връх в четвъртък, след като

...
S&P 500 достигна още един връх в четвъртък, след като
Коментари Харесай

Изненадващо силната икономика на САЩ тласна S&P 500 до нов рекорд

S&P 500 доближи още един връх в четвъртък, откакто нови данни демонстрираха, че стопанската система на Съединени американски щати е останала изненадващо устойчива през 2023 година

Широкият показател се увеличи с 0,5%, с цел да доближи своя пети следващ връх в четвъртък, до момента в който индустриалният Dow добави 0,6%, или 243 пункта, също стигайки до рекорден връх. Технологичният Nasdaq Composite завоюва 0,2%.

Министерството на търговията заяви, че през четвъртото тримесечие на 2023 стопанската система е повишена с 3,3%, което е много над упованията за 2% на икономистите, интервюирани от The Wall Street Journal. Ръстът за цялата 2023 година е 3,1%, което се опълчва на упованията за криза.

Междувременно желаната мярка за инфлация на Федералния запас остава на постоянните 2% през последните три месеца на годината, знак, че централната банка укротява инфлацията.

Надеждите, че в отговор на всичко това Фед може да предприеме предстоящото разхлабване на паричната политика подтикна S&P 500 да се търгува при оценка от близо 20 пъти над плануваните облаги за идващите 12 месеца – най-високото равнище от времето, когато централната банка стартира да покачва лихвите.

Това значи, че приходите евентуално ще би трябвало да надминат прогнозите на анализаторите, с цел да повдигнат показателя доста по-високо.

„ Ще получим ли още 24% възвръщаемост от S&P 500? Това е малко евентуално. Трябва да забележим доста повече компании, които означават двуцифрени облаги “, разяснява Стивън Уийтинг, основен капиталов пълководец в Citi Global Wealth, представен от The Wall Street Journal.

Сред неприятните пазарни вести в четвъртък беше спадът с 12% на акциите на Tesla. Компанията на Илон Мъск маркирана най-слабия си ден от над година, откакто съобщи, че растежът ѝ ще се забави през 2024 година, а маржът на облагата ѝ e отбелязала удар през последното тримесечие на 2023 г. Tesla приключи на $182,63 за акция, най-ниската стойност от май 2023 година

Резултатите от приходите на IBM откриха по-положителен отговор. Акциите на софтуерния колос бяха измежду най-добре представилите се на пазара в четвъртък, поскъпвайки с 9,5% до $190,43, най-високото им затваряне от 2013 година насам. Силното търсене на платформата за изкуствен интелект на IBM, Watsonx, провокира огромна част от ентусиазма.

В авиосектора акциите на Boeing паднаха с 5,7%, откакто регулаторите постановиха ограничавания върху производството на самолети 737 MAX. American Airlines се увеличи с 10%, най-големият ѝ еднодневен скок от април, откакто облагите на превозвача надминаха прогнозите на анализаторите.

Индексът KBW, обвързван с акциите на американските районни банки, падна с 0,6%, макар че финансовият бранш на S&P 500 приключи на зелено.

Късно в сряда Федералният запас разгласи, че на 11 март стопира механизма си за незабавно кредитиране, който беше въведен по време на банкрутите на районните банки предходната година.

На дълговите пазари доходността на 10-годишните държавни облигации на Съединени американски щати падна до 4,131%, откакто се откри на най-високото си равнище от 12 декември в сряда. Доходността падна частично заради по-слабите от предстоящото данни за пазара на труда, които покачиха цените на облигациите.

Отвъд океана Stoxx Europe 600 се увеличи с 0,3%, откакто Европейската централна банка задържа лихвените проценти непроменени.

Индексът Hang Seng в Хонконг се увеличи с 2%, до момента в който Shanghai Composite в континентален Китай напредна с 3%. Пазарите бяха подкрепени от държавни тласъци и упованията за още такива политики.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР