С отстраняването на Иван Гешев категорично всичко започва, защото това

...
С отстраняването на Иван Гешев категорично всичко започва, защото това
Коментари Харесай

Никола Минчев: С отстраняването на Иван Гешев категорично всичко започва

" С отстраняването на Иван Гешев изрично всичко стартира, тъй като това е едно належащо премахване и това може да е единствено началото. От тук нататък, с цел да даде правосъдната промяна дълготрайни резултати тъй че да не ни се постанова с всеки избор на основен прокурор ние да търсим този човек, който на тази безконтролна позиция през идващите 7 години ще бъде един ангел - това не би трябвало да се случва и би трябвало да минем през доста тежки промени, които включват и Конституцията и законовата рамка ".

ова разяснява в студиото на " Панорама " заместник-председателят на Народното събрание Никола Минчев и народен представител от ПП-ДБ.

Според него, самото унищожаване на фигурата основен прокурор от Конституцията е по-скоро в компетентността на Велико национално заседание.

" Ако подходим към унищожаване на фигурата, рискуваме тази смяна да падне в Конституционния съд, защото това е в компетентността на Велико национално заседание. Основното е по този начин да орежем пълномощията на основния прокурор, че тази фигура да няма нищо общо с това, което виждаме от самото ѝ основаване преди повече от 30 години. Наистина една безконтролна фигура с доста пълномощия и с малко отчетност - това би трябвало да бъде прекъснато ", акцентира Минчев.

По отношение на следствието, той уточни, че от една страна има опция то да бъде отделено като независимо от прокуратурата. От друга страна обаче, го има аргумента, че прокуратурата реализира следствие, което обаче не е главната ѝ функционалност, тъй като тя е да повдига и поддържа обвиняване, а при следствието е редно тя да бъде подпомагана от следствието, разясни Никола Минчев.

Той добави, че ще положат всички старания, с цел да доведат промените до дъно. А това изисква задоволително поддръжка в пленарната зала.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР