С отпадането на мораториума върху цените на тока, парното и

...
С отпадането на мораториума върху цените на тока, парното и
Коментари Харесай

Скок на цената на водата: Над 4 лв. за кубик ще плащат потребителите в тези шест града

С отпадането на мораториума върху цените на тока, парното и водата най-малко в 6 града у нас водата ще трансферира 4 лв. за кубик. Това демонстрират бизнес проектите на ВиК сдруженията, доста от които са внесли в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) нови оферти за цените за идващия регулаторен интервал от 5 години. Тези заявки ще се гледат от комисията този месец и новите цени ще би трябвало да влязат в действие от 1 август.

Шестте града, в които водата ще коства над 4 лв., са Сливен, Варна, Плевен, Стара Загора, Разград и Шумен. Твърде допустимо е да са доста повече, защото надалеч не всички водни сдружения са внесли окончателните си оферти. Миналата година те изготвиха 5-годишни бизнес проекти и ги внесоха за утвърждение в КЕВР, само че това стана, преди токът за небитовите консуматори да скочи внезапно.

Тогава ВиК операторите желаеха да преизчислят цените и стартира писмена преписка с КЕВР, която първоначално не позволяваше да се вършат промени, напомня изданието. После пристигнаха парламентарните избори и новото държавно управление наложи мораториум върху повдигането на цените освен на тока и парното, а и на водата. Забраната да се усилват цените за битовите консуматори падна на 1 април и ВиК операторите са почнали да внасят новите си оферти, като последните са от дните сред Великден и последните работни дни на април.

Най-висока към този момент се обрисува цената на водата в Шумен – локалното ВиК предлага от сегашните 3,43 лева с Данък добавена стойност за кубически метър цена за снабдяване, отклоняване и канализационни услуги тя да стане 4,61 лева

Посочили са, че обществената търпимост на цената на водата в региона за 2022 година е 5,08 лева Задължително условие на закона е цената на питейната вода умножена по минимално ползване от кубик и половина на човек на месец да не надвишава избран % от междинния за региона приход и този предел, наименуван обществена търпимост, не може да се надвишава.

В Габрово този предел е най-голям най-малко измежду градовете, чиито оферти са налични към този миг – 6,43 лева Само че локалното ВиК предлага цена на водата надалеч под този предел – от сегашните 2,62 да стане 3,40 лева за кубик. Предложението на Габровското ВиК е първото импортирано и ще се гледа от КЕВР още в понеделник.

Предложенията са 5-годишни, като в идващите години се плануват още по-високи цени, защото са сметнати амортизационни разноски и разноските по обновяването на мрежите, защото на множеството места сега се извършват планове по Оперативна стратегия “Околна среда ”. Големият скок на цената обаче е в този момент и той се дължи най-много на поскъпналия ток.


Инфо: Марица

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР