С отнет достъп до класифицирана информация Сотир Цацаров не може

...
С отнет достъп до класифицирана информация Сотир Цацаров не може
Коментари Харесай

Димо Гяуров: Срещу Цацаров може да бъде образувано производство

С лишен достъп до класифицирана информация Сотир Цацаров не може да си прави работата, тъй като огромна част от документите на КПКОНПИ е класифицирана с грифове. Въпрос на време е да се установи това, съобщи в студиото на “Денят започва” по Българска национална телевизия Димо Гяуров - някогашен шеф на Националната разследваща работа.
По думите му Сотир Цацаров приказва това, което му е комфортно сега, като твърди, че зад отнетия достъп е абсурдът “ЦУМ-гейт”. Може да има данни за доста други неща, допусна Гяуров.
“Струва ми се, че той е получил някакви данни, че това, което се случи, ще му се случи и се опита да изтича пред вятъра. Той е остроумен човек и евентуално си дава сметка какво е правил, а това го навежда на извода какво би могло да му се случи. Не желае да бъде чегъртан, не желае да бъде унижаван и по тази причина подаде оставка, само че го направи много неуместно - по неговия метод, тъй като той има едно черезмерно его и това, което той разгласи, беше малко нахално”, разяснява още някогашният шеф на Национална разузнавателна служба.
Ако има данни за осъществено закононарушение, против Цацаров може да се образува произвеждане, означи той.
“В общественото пространство се приказва за ужасно доста смачкани и прикрити нарушавания и закононарушения - дали е допустимо всичко това да бъде прегледано отначало и да бъдат взети нови решения, съгласно мен, е очакване, което не е обвързвано с позитивен изход”, предвижда Гяуров.
Според него КПКОНПИ е основана въз основата на “изключително лош” закон.
“Законът събра на едно място четири структури, които кардинално нямат нищо общо между тях. Затова през цялото време остана чувството, че не се прави нещо, което да работи за богатството на демокрацията, се прави нещо, което би могло да се използва като бухалка. И то се употребяваше, тъй като заради неналичието на ясни правила доста хора биваха упрекнати напълно случайно единствено и единствено да сработи този механизъм”, означи той.
Гяуров допусна, че комисията ще бъде разграничена. За него може да се окаже работещо и прекомерно рисково, в случай че една от новите структури получи оперативни пълномощия.
“Има заплаха да се основат няколко паралелни структури, както имахме 10-15 години, с едни и същи пълномощия - на финала нищо не работи. Въпросът е задоволително ясно и нормативно да се предотврати заплахата от по-нататъшен произвол. Всичко е в детайлите”, акцентира той.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР