С откриването на отделението по лъчелечение, Национална онкологична болница Дева

...
С откриването на отделението по лъчелечение, Национална онкологична болница Дева
Коментари Харесай

Д-р Христо Спасов, онколог: Пациентите ни вече намират всичко, необходимо за лечението, на едно място

С откриването на отделението по лъчелечение, Национална онкологична болница „ Дева Мария “ към този момент предлага всичко належащо за онкологичното лекуване на едно място

- Д-р Спасов, Вие сте шеф на отделението по онкология в Националната онкологична болница „ Дева Мария “, в която от началото на този месец към този момент действа поделение по лъчелечение, с което затворихте цикъла за лекуване на онкологичните болести. Поздравления!

- Благодаря за поздравленията! Изключително горделив съм да бъда част от конструкция, която може да предложи в действителност най-хубавото на пациентите с онкологични болести. Досега пациентите, които се нуждаеха от лъчелечение, бяха изпращани в други лечебни заведения, в други градове-  разбира се, бяха координирани от нас, само че въпреки всичко неудобството оставаше. От този месец най-хубавото просто е при нас. Поздравявам доктор Емилия Барша, началника на отделението по лъчелечение, която за малко съумя да се впише в екипа и към този момент си партнираме интензивно. Тя е с доста огромен опит и с още по-голям хъс за развиване, което неизбежно е сполучлива комбинация- освен за болничното заведение, само че и за пациентите. За апаратурата няма какво да говоря- тя потвърдено няма аналог в България и извежда лъчелечението на напълно друго равнище. 

- През Вашето поделение ежеденевно минават десетки пациенти,  в кои случаи прибягвате до  лъчетерапията  и радиохирургия?

- Лъчетерапията е неизменима част от комплексното лекуване на доста онкологични болести. Нека първо да уточним какво е лъчетерапия и радиохирургия.  Класическата лъчетерапия е подаване на ниски дози за по-дълъг интервал, а радиохирургията е къса, само че в доста висока доза лъчетерапия, при която крайният резултат е равностоен на хирургичния. Радихирургия може да се направи на безусловно всяка метастаза на безусловно всяка част от тялото. 

- Това, че към този момент има поделение по лъчетерапия в Националната онкологична болница „ Дева Мария “ трансформира ли с нещо лекуването на Вашите пациенти?

- Самото лекуване не се трансформира, трансформират се събитията към него. Променя се  това, че към този момент няма да пращаме пациентите ни да вършат лъчетерапията си на други места, а можем да предложим да я създадат на място, при това- допустимо най-хубавото, което могат да намерят освен в България, само че и в Европа. Конкретно за бургаските пациенти не е все едно дали лекуването им е разпокъсано из цялата страна или вечер спят в личните си кревати. Вече можем да предложим тъкмо това- сложно лекуване на едно място.

- Много хора си мислят, че откакто болничното заведение е частна, достъпът до лекуване не е толкоз елементарен или има някакво възнаграждение. Така ли е в действителност?

- Отделението по здравна онкология действа към този момент седма година и за това време нашите пациенти знаят, че не заплащат безусловно нищо. Лечението се покрива от НЗОК, както и в държавните онкологични звена. Без значение какво е належащо за това лечение- терапия, ПЕТ скенер, ЯМР, лъчелечение и радиохирургия- услугите са безвъзмездни. А достъпът е извънредно опростен- пациентът просто би трябвало да резервира час за консултация и да пристигна с наличните си документи, без значение дали се е лекувал някъде до този миг или в този момент потегля по този път. Тази консултация не носи никакъв ангажимент за него- по този начин има опция да прегледа отделението, да се запознае с мен и с сътрудниците и в случай че усети, че това е неговото място, да ни се довери за лекуването си.

Час за консултация при доктор Христо Спасов, шеф на отделението по здравна онколгоия в Национална онкологична болница „ Дева Мария “- Бургас, може да запазите на тел. 056 89 62 62 или онлайн на www.devamaria.com кабинет здравна онкология. Консултациите са изцяло безвъзмездни.

На същите телефон и уебсайт можете да запазите час и за консултация с доктор Емилия Барша, шеф на отделението по лъчетерапия, при положение, че желаете обяснение за опциите на лъчетерапията и радиохирургията за съответен случай.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР