С от 15 до 30 лева на мегаватчас ще бъде

...
С от 15 до 30 лева на мегаватчас ще бъде
Коментари Харесай

КЕВР намалява с до 30 лева на мегаватчас тока за малките фирми

С от 15 до 30 лв. на мегаватчас ще бъде понижена цената на електрическата енергия за дребните и междинни предприятия. Това става факт, откакто КЕВР трансформират методиката за установяване на цената на тока, закупуват от снабдител на последна инстанция.

Това заяви на взаимна конференция дружно с енергийния министър Андрей Живков ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

" Към момента 41% от компаниите или към 256 000 консуматори нямат подписани контракти за доставка на електрическа енергия от борсата, а купуват сила от снабдител на последна инстанция, където цената е доста по-висока ", регистрира шефът на енергийното ведомство.

Средно цената на тока, купуван по този метод, а не от свободния пазар, с от 50 до 100 лв. над пазарните цени, които при все че сега са големи, сподели на собствен ред шефът на КЕВР.

Мярката за смяна на методиката, чиято цел е да ограничи ценовия потрес, обаче ще бъде краткотрайна - до края на януари. Причината - европейското законодателство не разрешава сходни принадлежности да бъдат прилагани дълготрайно.

Освен това КЕВР и Министерството на енергетиката ще стартират общонационална разяснителна акция, която да подтиква дребните бизнеси да излязат на борсата, което щяло да докара до забележителен спад на перото " електрическа енергия ", което заплащат все още.

Малките и междинни компании излязоха на свободния пазар на ток от 1 юли, а волатилността в цените в народен, а и в общоевропейски проект докара до шоково повишаване на цената, която заплащат за ток, респективно и на цената на продукцията им. Към днешна дата, 6 октомври, цената на електрическата енергия на свободния пазар доближи 361 лв., като тази, закупувана от снабдител на последна инстанция, е доста по-висока.

Иван Иванов обаче не разяснява с какъв брой се чака да скочи цената на тока за бита. По-рано през днешния ден шефът на дирекция " Електроенергетика и топлоенергетика " в КЕВР разяснява, че се чака скок с към 20-30% на цената за бита. Самият Иванов обаче отхвърли да разяснява съответни числа.

" Ако някой ми бе споделил, че през днешния ден в Германия цената на борсата ще доближи 300 евро, щях да му кажа, че не е естествен. Пазарът е толкоз волатилен, че никой съответен човек не може да дава каквито и да е прогнози. България е единствената цена с контролирана цена за бита ", сподели Иванов. И увери - енергийният регулатор неуморно търсил решение да парира нарастване на цената на тока, като това в Европа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР