С освирквания и с развяване на българския трибагреник десетки представители

...
С освирквания и с развяване на българския трибагреник десетки представители
Коментари Харесай

КТ Подкрепа: Болните работници не са престъпници

С освирквания и с развяване на българския трикольор десетки представители на синдикалната организация КТ " Подкрепа " се събраха на протестен народен протест на столичния площад " Княз Александър I Батенберг ".

Демонстрантите провеждат шествие, което ще премине около Народното събрание, след което още веднъж ще се върнат на площад " княз Александър I Батенберг ".

Протестът се организира под наслов " Болните служащи не са нарушители ".

Хората упорстват предлагането, отправено след Коалиционния съвет сред ГЕРБ и Обединени патриоти - първият ден от болничния да е за сметка на служащия, да бъде върнато с решение на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС).

Демонстрацията се организира при засилено полицейско наличие.

Протестиращите издигнаха и плакати с надписи: " Работодателите да заплащат първите 5 дни от болничните " и " Не се върша на болен, с цел да не работя ".
 КНСБ: Дългите болнични усилват разноските на работодателите
КНСБ: Дългите болнични усилват разноските на работодателите

Майчинството и по-високите заплати били причина за разноските на работодателите

Във връзка с главното искане на синдикалната организация - първите пет дни от болничния да се заплащат от работодателите пред медиите приказва президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов . Той изясни, че аргументите за митинга се коренят в сбъркания здравен модел, в работодателите, които карат служащите да излизат в болнични и настоя истината да излезе нескрито.

" Темата е огромна, огромна, огромна. Изключително сериозен проблем е и сумираното пресмятане на работното време, което разболява хората, които би трябвало да търсят други изходи , с цел да си почиват ", акцентира Манолов.

" Лавина е работата, която се струпа от една снежна топка, от няколко нелепости, казани от некомпетентни хора по малките екрани ", отсече шефът на КТ " Подкрепа ".

Протестиращите ще отидат и пред централата на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), с цел да предявят настояванията си . Гневът да си отива при получателите, настоя шефът на синдикалната организация и добави, че той като шеф на 100 души да вземем за пример желае да заплаща 5 дни болнични .

Димитър Манолов желае властта също да чуе настояванията на протестиращите .

От своя страна Тодор Качков, основен специалист по европейски стратегии и планове на КТ " Подкрепа " разяснява пред news.bg , че главните претенции на протестиращите са за заплащането на болничните и заплащането на ненормирания труд , сумарното пресмятане на работно време да бъде единствено по отношение на избрани индустриални процеси.

Той регистрира, че 100% правдивост мъчно се реализира и на територията на Европейския съюз се ползват разнообразни системи . Според Качков би трябвало да бъде открит баланс сред работещите и работодателите. Този баланс обаче би трябвало да бъде в интерес на служащите.

Тодор Качков посочи и че служащите в България се слагат в неподходящо състояние, само че по-късно дълго се дискутира тематиката за трудовата миграция .

Качков се надява да бъде дефинитивно анулирано предлагането първият ден от болничните да бъде за сметка на служащия . Работодателите също имат своето право да търсят анулацията на трите дни болнични да бъде за сметка на тях, призна обаче Качков. Той е безапелационен и че в допълнение натоварване на в действителност болните хора не може и би трябвало да бъде позволено .

Според Качков е вероятен коментар по настояванията им, само че протестиращите няма да се откажат. Всичко е въпрос на продължаващ разговор , добави той.

Припомняме, концепцията първият ден от болничните да не се заплаща беше показана след среща сред ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

След остра социална реакция на 19 ноември министър председателят Бойко Борисов съобщи, че първият ден от болничните остава заплатен от работодателя. Въпреки обещанието му обаче КТ " Подкрепа " и КНСБ бяха безапелационни, че няма да се откажат от митинга.

На идващия ден - 20 ноември, стана ясно, че синдикатите оферират работодателите да заплащат първите пет дни на болничния. Правителството пък предлага работодателите да заплащат не повече от 15 дни болнични в годината.

Междувременно работодателите излязоха с позиция, че не желаят да заплащат първите три дни от болничния. Според тях държавното управление цели да резервира статуквото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР