С още по-гъвкаво работно време, различни стимули и достатъчно свободно

...
С още по-гъвкаво работно време, различни стимули и достатъчно свободно
Коментари Харесай

Поколението Z иска безплатно кафе и други глезотии, за да работи от офис

С още по-гъвкаво работно време, разнообразни тласъци и задоволително свободно време работодателите се пробват да притеглят младежите от по този начин нареченото потомство Z, пише  " Дойче веле ". Задачата им обаче е извънредно сложна. Защо?

Студентът по социология Туре Ренер е на 23 години. Той и неговата другарка Синди Йеске, която е на 21, са част от поколението Z. Според Туре те са печелившите от настоящия недостиг на фрагменти в Германия - младите се възползват от овакантените работни места, написа АРД.

" Мога да ида в Швеция и да работя известно време оттова ", споделя Синди пред немската телевизия. Тя харесва сходни разновидности за работа, само че счита също, че те са потребни и за работодателите. Според младото момиче по този начин чиновниците не се претрупват и компанията по-лесно може да задържи младите си чиновници по-дълго.

Поколението Z има свои правила

Хадидже Зека от компания за търсене на работа удостоверява пред АРД мнението на Синди. Според специалистката поколението Z има доста власт сега и обществото се преценява с желанията им.

Затова и компанията за човешки запаси, в която Зека работи, в този момент предлага подкрепяне и препоръки особено за представителите на поколението Z. За младите, които влизат в тази възрастова група, е нужна повече тактичност и самообладание, когато шеф желае да ги притегли. Когато те към този момент работят, носят на критика, стига тя да не доста интензивна, защото това не се приема добре от тях, написа АРД.

От домашния офис до фитнеса

Компанията " Advantest " в Бьоблинген вече се е приспособила към концепциите на новото потомство. Повечето от чиновниците на компанията могат свободно да провеждат работното си време и, в случай че желаят, могат да работят от вкъщи или при понижено седмично работно време. " Важното е, че реализираме задачите, които сме си сложили ", изяснява ръководителят на отдел " Човешки запаси " в компанията Марсел Гийс пред АРД.

От това се възползват чиновници като 23-годишния електроинженер Кевин Фраймайер. Обикновено той стартира работа заран от вкъщи си, а в 10 ч. отива на фитнес за два часа, споделя немската медия.

В " Advantest " притеглят чиновниците от поколението Z и по други способи - всеки, който избере да иде в офиса, има достъп до комфортни места за отмора и гратис кафе. Онези, които вървят на работа с колело, пък могат да получат до два велосипеда с данъчни облекчения от програмата " Job-Rad ". А тези, които имат електромобил, могат да го зареждат на зарядните станции на фирмения паркинг, написа още АРД.

Студентът Ренер също счита, че в случай че фирмите желаят да притеглят чиновниците си към офисите, би трябвало да дават сходни на тези тласъци. Работодателите би трябвало да подкрепят чиновниците си с безвъзмездни билети за градския превоз или служебни атомобили, разяснява Ренер пред немската медия. След като приключи висшето си обучение той се надява да работи единствено четири дни седмично, един или два от които - от вкъщи си.

По-трудно е при занаятите и в ресторантьорството

Работата от вкъщи обаче не е опция за всяка специалност. Работещите в строителството, да вземем за пример, няма по какъв начин да извършват отговорностите си от разстояние.

Отношението към работата също към този момент не е същото като преди, когато е било обикновено служителят да се попита " какво още има да се свърши ", изяснява АРД. Важният въпрос е кой ще работи, в случай че чиновниците са все по-малко и желаят да работят все по-малко. 

Ето за какво доста бизнесмени в този момент избират други пътища. Томас Барнхард,  управител на хотел в Шварцвалд, се оплаква, че в ресторантьорството има прекомерно малко разновидности. В последна сметка хотелиерът не вижда различен излаз, с изключение на да притегли стажанти от Индонезия. Те са и по-добре стимулирани. Служителите от чужбина постоянно питат какво могат да създадат по-добре. Докато германците питат какво началниците им могат да създадат по-добре, обобщава Барнхард пред АРД.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР