С определение на ВКС Община Кюстендил е осъдена да плати

...
С определение на ВКС Община Кюстендил е осъдена да плати
Коментари Харесай

Общината е осъдена да плаща близо 500 000 лв. за дейности, които не е възлагала

С определение на Върховен касационен съд Община Кюстендил е наказана да заплати повече от 290 000 лв. поради безпричинно обогатяване плюс лихвите, които досега са над 170 000 лв. и разходи по делото над 20 000 лв. , осведоми кметът Петър Паунов.

„ Парите са за  извършване на непоискани действия, за чиято нужда не е била известена община Кюстендил.Н алице е рисков юридически казус, сериозна пробойна и опасност за публичният интерес . За първи път орган на обществена власт е наказан да заплаща суми за осъществяване на хипотетични действия, без да е възлагал каквито и да е било действия, без да е уведомяван за тях и без да е приемал тяхното осъществяване. Обикновено всички ги съдят за това, че са подписали някъде, н ие сме първите за това, че не сме подписали ”, разяснява Паунов.

Става дума за наводнението преди 8 години, когато река Бистрица излезе от коритото си . Ищец по делото е компания „ Люко-К ”.По това време  бяха отпуснати 460 000лв. от комисията по бедствия и повреди, а компанията е предявила искания за осъществени от нея спомагателни действия, които се показват в  конкретен брой машиносмени и количества инертна маса на повече от 1000 м надморска височина.

„ Контролът е от тогавашният регионален шеф Любомир Анчев. Той  е показал реализатори, подписани са контракти с тях, а към половин година след осъществяване на дейностите са предявени искания от тяхна страна, за осъществяване на спомагателни действия в региона на село Сажденик. През 2012 година е заведено дело пред Кюстендилски областен съд, което е завършило с влезнало в действие решение, тъй като не е било позволено касационно обжалване. Преди към 10 дни излиза определение на Върховен касационен съд, с което в актовете на правосъдната инстанция е признато, че община Кюстендил не е възлагала действия за осъществяване отвън подписания контракт, а в него участва уговорка, че надработеното е за сметка на изпълнителя.

На съображение на член 59 от Закона за отговорностите и договорите съгласно правосъдната инстанция Община Кюстендил е наказана да заплати въпросната сума . Общината е наказана единствено за това, че пътят е общински ”, съобщи още Петър Паунов. И добави: ”Общината  е сложила питания до касационната инстанция, дали по този метод не се заобикаля Законът за публичните поръчки , както и редица други законодателни правила. В определението си Върховният касационен съд е счел тези въпроси като неотносими към разногласието, хипотетични. Дори е решил, че ние черпим права от личното си безучастие, т.е. че сме били длъжни да възложим социална поръчка. Възложителят е този, който преценя, а даже да сметнем, че е трябвало, то това е било за действия за които ние не сме били уведомявани ”.
 
Община Кюстендил е изпратила сигнал до министър-председателя Бойко Борисов, до Висшия правосъден съвет, до ръководителя на Върховния касационен съд, до основния прокурор, до министъра на правораздаването, до омбудсмана Мая Манолова и до регионалния шеф на Кюстендил.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР