С окончателно решение на Върховния административен съд правомощията на кмета

...
С окончателно решение на Върховния административен съд правомощията на кмета
Коментари Харесай

Окончателно: ВАС отстрани Румен Томов от кметския пост в Благоевград


С дефинитивно решение на Върховния административен съд пълномощията на кмет а на Благоевград Румен Томов са прекъснати предварително, заяви БНР.

След приемането на документите в Административен съд – Благоевград и Общинската изборна комисия, като страна по делото, ще стартира процедурата по насрочване на частични избори за кмет на регионалния център.

Още предходната година съдът в Благоевград постанови решение за предварително преустановяване на пълномощията на кмет а Румен Томов , като по този начин удостовери и решението на Общинската изборна комисия от месец април, 2020. Той обаче апелира това пред магистратите от Върховен административен съд , като делото беше спряно и поради произнасянето на конситуционните съдии по текстове от ЗМСМА, засягащи собствеността и присъединяване в търговски сдружения на определени кмет ове. Румен Томов беше пропуснал да направи това в законоустановения едномесечен период.

След правосъдна борба, траяла повече от година, окончателното решението на Върховен административен съд към този момент е реалност, удостовери ръководителят на ОИК адв. Мартин Бусаров, като посочи каква е процедурата по-късно: 

" Актът, който сме издали, остава в действие за прекъснати пълномощия, а ние имаме обвързване да уведомим Централната изборна комисия, с цел да дадат на президента предложение за дата на избори те ".

Според адвокати частичните избори за кмет на Благоевград , които президентът би трябвало да насрочи, откакто бъде известен от ЦИК, най- евентуално ще бъдат през месец юни. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР