С около две години ще се забави изграждането на АМ

...
С около две години ще се забави изграждането на АМ
Коментари Харесай

Археологически находки може да забавят строежа на магистрала "Струма" с 2 години

С към две години ще се забави построяването на Автомагистрала " Струма " край Благоевград в случай че се наложи изместване на трасето поради археологическите изследвания в региона на село Покровник. Това сподели в Благоевград министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. Той добави, че в случай че специалистите преценяват, че това е належащо, то Министерството на районното развиване и благоустройството ще се съобрази с решението им.

 Николай Нанков
© Анелия Николова

Николай Нанков

" Процедурата ще бъде дълга и ще се забавим, защото ще би трябвало да минем през нови парцели, които нямат парцеларен проект и отчуждаване. Това обаче няма да е съдбовно, защото ще се забавим с към 2 години, т.е. до 2023 ще бъде подготвен и този Лот 3.1. Ще се забавим във времето, ще създадем новите процедури, което ще ни коства огромен финансов запас, само че не можем да подценяваме историята, поради няколко милиона лв. в допълнение за бъдещото изместване ", сподели още Нанков.

Според районния министър няма гаранция, че при изместването на трасето няма още веднъж да се попадне на археология. " Ролята ни е доста тежка в тази ситуация, тъй като би трябвало да сме балансьори, само че няма да сблъскваме нито един интерес. Нека изчакаме сътрудниците от Министерството на културата, дружно с академичната общественост и археолозите да си кажат мнението, а ние ще действаме по отношение на него ", добави Нанков. Според него решението по проблема би трябвало да стане ясно през идната седмица.

Финансирането на " Струма " в секторите Благоевград - Крупник, Кресна - Сандански и тунел " Железница " е на стойност 739 млн. лева За да се реализира планът, Европейският съюз ще отпусне 628 млн. лева Останалите 111 млн. лева са ангажимент на страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР