С около две години ще се забави изграждането на АМ

...
С около две години ще се забави изграждането на АМ
Коментари Харесай

Нанков: С 2 години ще се забави строежа на АМ "Струма", ако се наложи изместване на трасето

С към две години ще се забави построяването на Автомагистрала „ Струма “ край Благоевград, в случай че се наложи изместване на трасето поради археологическите изследвания в региона на село Покровник.

Това сподели пред публицисти в Благоевград министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков Николай Нанков е министър на районното развиване и... към профила, представен от радио Фокус. Той бе в града за втория кръг от Националния шампионат на България „ Планинско нанагорнище Благоевград “. Министърът акцентира, че в случай че специалистите преценяват, че това е належащо, то Министерството на районното развиване и благоустройството ще се съобрази с решението им. „ Процедурата ще бъде дълга и ще се забавим, защото ще би трябвало да минем през нови парцели, които нямат парцеларен проект и отчуждаване. Това обаче няма да е съдбовно, защото ще се забавим с към 2 години, т.е. до 2023 ще бъде подготвен и този Лот 3.1. Ще се забавим във времето, ще създадем новите процедури, което ще ни коства огромен финансов запас, само че не можем да подценяваме историята, поради няколко милиона лв. в допълнение за бъдещото изместване “, акцентира Нанков.

Той означи, че това обаче е единствено едната догадка. Според районния министър няма гаранция, че при изместването на трасето няма още веднъж да се попадне на археология. „ Ролята ни е доста тежка в тази ситуация, тъй като би трябвало да сме балансьори, само че няма да сблъскваме нито един интерес. Нека изчакаме сътрудниците от Министерството на културата, дружно с академичната общественост и археолозите да си кажат мнението, а ние ще действаме по отношение на него “, добави министър Нанков.

Във връзка със образувания предприемчив комитет за опазването на обекта, министърът съобщи, че почита сходни начинания и постоянно се преценява с мнението на локалната общественост, само че водещо би трябвало да е мнението на специалистите и експертите в дадените области. „ Смятам, че мнението на специалистите в най-голяма степен пази публичния интерес, тъй че при цялото ми почитание, то аз ще се съобразя с решението на образуваната експертна група “, добави Нанков. По думите на районния министър решението по проблема би трябвало да стане ясно през идната седмица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР