С около 8% по-високи сметки за ток може да очакват

...
С около 8% по-високи сметки за ток може да очакват
Коментари Харесай

Експерт даде много ценни съвети как да ползваме климатикът, за да не платим една торба пари

С към 8% по-високи сметки за ток може да чакат потребителите с климатици това лято. Това предвижда някогашният член на Комисията за енергийно и водно контролиране Еленко Божков в ефира на bTV.

Дръжте климатиците на не по-малко от 27 градуса, посъветва специалистът. По думите му поддържането на 18 градуса през лятото е излишно и рисково.

Много е значимо постоянно да се почиства филтърът на вътрешното тяло на климатиците. Задължително би трябвало да се почиства и повърхността на топлообменниците на външните тела, добави Божков. По думите му годишно се конфигурират към 90-100 000 климатици в България.

Към препоръките за по-ниски сметки за ток в летните жеги специалистите прибавят и стартирането на щори денем, потреблението на уреди с висок енергиен клас, постоянно топене на хладилника и поддържането на по-ниска температура на пералнята, сушилнята и миялната.
 Чети етикета, ползване на ток в жегата, климатици
Снимка: btvnovinite.bg
„ Периодът е отпускарски. Ако ни няма 1-2 седмици у дома, е добре да се изключи централно някой от уредите. Ефектът е доста огромен, това важи и за офисите”, съобщи доктор инж. Здравко Георгиев, изпълнителен шеф, Софийска енергийна организация – Софена.
 Чети етикета, ползване на ток в жегата, климатици
Снимка: btvnovinite.bg
Във връзка с нарасналото ползване на ток през лятото еленко Божков посочи, че притеснителното е, че сега част от базовите ни мощности са в планови поправки.

До 11 ч. преди обед Фота Томова да вземем за пример употребява щори, по-късно прибягва до климатик.

„ Определено през юли и изключително през август сметкте за ток са нараснали доста, несъмнено 10 – 15%. Личният ми доктор сподели, че не е потребно да се седи по през целия ден под климатика, само че това е единственото избавление през лятото”, признава тя.

Гюргя Димитрова, за разлика от Фота, не употребява климатик, само че има друго решение за справяне с жегите – вентилатор. Жената обаче съобщи, че и той подвига сметката за ток. Има хора, които подценяват горещините, и постоянно стават пациенти на болничното заведение.

Лекарите поучават да се върви по сянката, да се одобряват доста течности и да се подържа по- ниска околна температура.

Климатикът е потребен, само че крие и опасности от алергични болести, простудни болести, зараза на горни и долни дихателни пътища и може да бъде и нездравословен, в случай че не се употребява рационално.

„ Имало е такива случаи, пациенти, които са прекалявли със стоенето под климатик да са получавали разнообразни респираторни инфекции и пикочни инфекции”, разяснява доктор Йоан Ников.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР