С около 50 лева ще се увеличи полицата за застраховка

...
С около 50 лева ще се увеличи полицата за застраховка
Коментари Харесай

Гражданска отговорност поскъпва с 50 лева

С към 50 лв. ще се усили полицата за застраховка " Гражданска отговорност " от началото на идната година, настояват брокери. Така да вземем за пример, в случай че за автомобил над 10 години с водач със стаж над 10 години полицата е 230-270 лв., то от идната година ще е 280-320 лв. награда за година.
Причината е, че от 2023 година вноската за Гаранционния фонд за погашение на компенсации при произшествия с незастраховани или неиндентифицирани коли и в Обезпечителния фонд ще се усили на 12,5 лв. за всяко застраховано моторно транспортно средство (МПС). Досега тя беше 10,5 лв.. Освен това се подвига таксата за Обезпечителния фонд на 3,50 лв. вместо 2,50 лв.. Запазва се вноската от 0,15 лв. за всяко място в транспортно средство за публичен транспорт за застраховка " Злополука " на пасажерите в публичния превоз. Общо вноската към Гаранционния фонд на всяко едно застраховано МПС по " Гражданска отговорност на автомобилистите " става 16 лв., които се разпределят във въпросните два фонда.
Застрахователи разясниха още, че нарастването се постанова поради по-високите компенсации, които би трябвало да изплащат на водачите. През последната година внезапно са се нараснали цените на ремонтите в автосервизите, аварийните елементи и труда.
В момента застрахованите коли в България са към 3 млн. и 300 хиляди или съвсем 98-99% от автопарка у нас. Брокери приканиха водачите, на които им изтича полицата в края на тази година, да сключат контракт преди 31 декември, защото сега цените са доста ниски. През последните месеци полицата е поевтиняла с 5 и 8% по отношение на година по-рано, регистрират от сектора. Причините са мощната конкуренция в бранша и намаляването на колите на пътя по време на пандемията.
Както е известно, от години у нас се вършат безуспешни опити за въвеждането на дълго отлаганата система бонус-малус, съгласно която нарушителите ще заплащат по-скъпа застраховка, а изрядните ще получават отстъпки. От сектора настояват още, че не се възнамерява нарастване на цените на останалите типове застраховки. Премиите при тях ще бъдат непокътнати на равнищата от тази година.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР